Watch Medier

WHO: Omikron kan blive afslutningen på pandemien i Europa

Verden står ved en skillevej, hvor der er håb om, at verden kan afslutte corona som pandemi, mener WHO's generaldirektør.

Ifølge WHO er der håb om, at vi ser ind i afslutningen af corona som pandemisk sygdom. | Foto: Jens Dresling

Generaldirektøren for Verdenssundhedsorganisationen (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, siger mandag, at verden er ved ”en vigtig skillevej” i forhold til coronapandemien.

”Jeg appellerer til landene om at arbejde sammen om at få pandemiens akutte faser afsluttet. Vi har nu alle de nødvendige værktøjer til vores disposition,” siger han til Reuters.

Tedros siger, at ”vi kan ikke tillade, at det trækker ud, og at vi veksler mellem panik og forsømmelse”.

Direktøren for WHO’s europæiske afdeling, Hans Kluge, taler også om et sandsynligt slutspil for pandemien. I et interview med AFP siger Kluge, at 60 procent af befolkningen i Europa kan blive smittet inden marts.

Når først bølgen af omikronsmitte aftager i Europa, forventer WHO, at der ”i flere uger og måneder vil være global immunitet”.

”Det vil enten være takket være vaccinerne, eller fordi folk opnår immunitet på grund af smitte,” siger Kluge.

Han tilføjer, at smitten også kan aftage, når vejret bliver varmere.

”Så vi forventer, at der vil være en stille periode, inden covid-19 muligvis kommer tilbage hen mod slutningen af året. Men ikke nødvendigvis, at pandemien kommer tilbage.”

Vi skal stadig være forsigtige

En række undersøgelser tyder på, at den mere smitsomme omikronvariant giver mildere sygdomsforløb blandt vaccinerede personer end deltavarianten. Det har givet håb om, at corona er ved at ændre sig fra en pandemi til en mere endemisk sygdom ligesom almindelig influenza - altså ikke udbredt globalt på samme tid.

Det vil gøre det lettere for sundhedsmyndigheder over hele verden at håndtere.

”Der er megen snak om endemisk. Men endemisk betyder, at det er muligt at forudsige, hvad der vil ske. Dette virus har overrasket os mere end én gang, så vi skal være meget forsigtige,” siger Hans Kluge.

I Danmark er næsten alle nye konstaterede coronasmittetilfælde med omikronvarianten.

Regeringen skruer ned for kapaciteten for hurtigtest

Eksperter tror coronapandemien vil brænde ud inden forår

Læger kritiserer: For lidt viden om coronateststrategi

Mere fra Watch Medier

Preben Damgaard fordobler sin personlige bundlinje

It-investoren Preben Damgaard fordobler bundlinjen efter et godt år i sit personlige investeringsselskab.. Investeringsformuen stammer fra hans andel af salget af Damgaard Data/Navision til Microsoft i 2002.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs