Otte forsikringsselskaber har accepteret bøder i diskriminationssag

Otte ude af 14 forsikrings- og pensionsselskaber har acceptere bøder på 100.000 kr. til 1,4 mio. kr. for at forskelsbehandle gravide kvinder. De resterende selskaber har frist indtil 1. februar, ellers rygerne sagerne for retten.
Foto: Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Af de 14 forsikrings- og pensionsselskaber, der siden juli har været under efterforskning for at have forskelsbehandlet gravide kvinder, har otte selskaber nu accepteret de bøder, som National enhed for Særlig kriminalitet (NSK) har udsendt.

Bøderne lyder på mellem 100.000 og 1,4 mio. kr.

De er beregnet med afsæt i selskabernes nettoomsætning, der defineres som værdien af præmieindtægter og medlemsbidrag for egen regning samt principperne i model for udmåling af bødestraffe på det finansielle områder indført ved lov nr. 1549 af 13. december 2016.

Det skriver NSK i en pressemeddelelse.

De otte selskaber, der har accepteret bøderne fra NSK, er AP Pension, Danica Pension, Europæiske Rejseforsikring, IF Skadeforsikring, LB Forsikring, PFA Pension, Topdanmark Forsikring og Topdanmark Livsforsikring.

De resterende selskaber, der tæller Alm. Brand, Codan, GF Forsikring, Gjensidige, Tryg og Velliv, har til 1. februar til at meddele, at de accepterer bøderne. Ellers vil NSK indbringe sagen for domstolene.

"Jeg er meget tilfreds med, at vi så hurtigt har kunnet færdigefterforske og foreløbigt afgøre alle 14 sager med bødeforelæg. Dette har vi kunne gøre på baggrund af vores gode samarbejde med Finanstilsynet om sagerne. Vi afventer nu en tilbagemelding fra alle virksomhederne, men flere af dem har på nuværende tidspunkt accepteret bøderne," udtaler advokaturchef i National enhed for Særlig Kriminalitet, Niels Kjærsgaard, i meddelelsen.

Sagen om kvinderne, der blev nægtet forsikringsdækning ved graviditet eller fødsel, blev gravet frem af DR.

Det fik Finanstilsynet til at undersøge selskaberne. Man kom frem til, at flere selskaber havde forsikringsvilkår, som undtager for dækning i forbindelse med graviditet eller fødsel. Det fik tilsynet til at anmelde i alt 14 selskaber til det, der dengang hed Søik, for brud på ligebehandlingsloven.

"Det er vigtigt, at forsikringsselskaberne overholder loven og ikke forskelsbehandler på grund af graviditet, så kunderne får det, som de har ret til. En ordentlig finansiel sektor fordrer, at selskaberne har styr på reglerne. Vi er derfor meget tilfredse med, at der nu er udsigt til en afslutning på sagerne, og vi sætter stor pris på vores virkelig gode samarbejde med National enhed for Særlig Kriminalitet, som har sikret en hurtig proces," udtaler Carsten Brogaard, vicedirektør i Finanstilsynet med ansvar for tilsynet med forsikringsselskaber og pensionskasser.

PFA får størst bøde i sag om diskrimination af gravide  

Forsikringsselskaber har sendt 3,4 mio. beklagelser ud til kunder i graviditetssag 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også