Jyske Bank-boss og professor opfordrer Nationalbanken til dybere undersøgelse af e-krone

Mens mange i den finansielle sektor i årevis har efterlyst en grundig analyse af potentialet i en digital e-krone, har Nationalbanken verfet ideen væk. Nu er der nye takter fra Nationalbanken, men behovet for en grundig analyse er uforandret, lyder det fra flere sider.
Anders Dam, ordførerende direktør i Jyske Bank, glæder sig over positive toner fra Nationalbanken på spørgsmålet om digitale centralbankpenge. | Foto: Jyske Bank / Pr
Anders Dam, ordførerende direktør i Jyske Bank, glæder sig over positive toner fra Nationalbanken på spørgsmålet om digitale centralbankpenge. | Foto: Jyske Bank / Pr

Nationalbanken bør følge sit nye mere positive syn på en digital centralbankvaluta op med en grundig undersøgelse af fordele og ulemper.

Sådan lyder det fra it-professor på CBS Jan Damsgaard i kølvandet på, at Nationalbanken mandag signalerede noget, der ligner et kurskifte i tilgangen til såkaldte digitale centralbankpenge, CBDC.

”Jeg synes, der bør foregå et udredningsarbejde, der undersøger de muligheder og de begrænsninger, der ligger i en beslutning om en dansk CBDC,” siger Jan Damsgaard til FinansWatch.

Også Anders Dam, ordførende direktør i Jyske Bank, bakker op om en dybere undersøgelse af mulighederne:

”Det er altid en god idé at undersøge de muligheder, den teknologiske udvikling skaber,” siger Anders Dam, der var en af de første bankbosser, som tidligt var ude at tale for potentialet i en e-krone.

Anders Dam glæder sig imidlertid i dag over Nationalbankens mere positive takter.

”De nye toner er jeg oprigtigt glad for, og jeg håber, at det ender med at blive et stort skridt frem mod det næsten kontantløse samfund,” siger Anders Dam.

Jan Damsgaard stemmer i:

”Det er glædeligt, at der endelig er en reaktion fra Nationalbanken,” siger han.

Varsler mere åbenhed

Efter den ene kategoriske afvisning efter den anden de seneste år er der tilsyneladende kommet nye boller på suppen i Nationalbanken, der nu vil sætte endnu mere fokus på mulighederne ved såkaldte digitale centralbankpenge, CBDC.

Overfor Børsen fortæller Nationalbankdirektør Signe Krogstrup, at centralbanken hidtil ikke har været åben nok i sin kommunikation om potentialet i digitale centralbankpenge. Bag kulisserne har man faktisk haft analysekræfter allokeret udelukkende til at arbejde med CBDC, lyder det, ligesom man nu er klar til at udstationere en medarbejder i den svenske hovedstad Stockholm for at tage del i det arbejde, som centralbankernes centralbank, Bank for International Settlements, har igangsat på området ved et etablere forskellige regionale udviklingskontorer.

I interviewet med Børsen fortæller Signe Krogstrup, at Nationalbanken ser ræson i en engros-CBDC målrettet afvikling af bankernes interne handler. En CBDC til private er dog fortsat uinteressant, lyder det afvisende fra direktøren.

Aktører undrer sig

Det vækker undren hos Steen Møller Jensen, der har investeret i flere fintechvirksomheder, bl.a. danske Aryze og en håndfuld udenlandske selskaber. Han mener, at der er tale om et halvhjertet initiativ fra Nationalbanken.

”Det virker som om, de tror, at de kan tie dette med blockchainteknologi ihjel. Når den danske nationalbank siger, at det har vi ikke brug for, så graver vi os ned i et hul, og vi agerer lidt som om, vi er en lukket økonomi, hvor alt, hvad der foregår uden for denne lukkede økonomi, ikke vedrører os,” siger Steen Møller Jensen.

It-professor Jan Damsgaard mener, at Nationalbanken i det mindste skal lave en grundig analyse af potentialet ved en e-krone til private.

”Jeg kan leve med udfaldet af beslutningen, stort set uanset hvad Nationalbanken siger. Det skal bare være gjort på et informeret grundlag. Der bør derfor være en grundig undersøgelse af fordele og ulemper ved at udstede en e-krone som en CBDC,” siger Jan Damsgaard.

I 2017 udarbejdede Nationalbanken en kort analyse, hvori den afviste behovet for en dansk e-krone. Ifølge Jan Damsgaard er der dog behov for at genbesøge området i nyt, bredt analysearbejde, hvor de store erhvervsorganisationer Dansk Industri og Dansk Erhverv inviteres til bordet, ligesom bankernes brancheorganisation Finans Danmark samt uvildige eksperter bør give deres besyv med.

”De beslutninger, der træffes af Nationalbanken nu, kan have ret vidtgående konsekvenser. Udviklingen går stærkt. Det er ikke sådan, at man kan vent seks år med at designe sin egen e-krone,” siger Jan Damsgaard.

Værn mod hvidvask

Jyske Bank-boss Anders Dam var blandt de første, der for år tilbage påpegede et behov for at undersøge potentialet i en dansk e-krone.

Allerede i 2018 pegede direktøren på, at en e-krone kan være et væsentligt skridt på vejen mod et kontantløst samfund, som Anders Dam er varm fortaler for.

Direktøren har samtidig været klar i mælet om, at han ser kryptovaluta som ren spekulation, men trods skepsissen over for private kryptovalutaer, der de seneste år har vundet opmærksomhed blandt danskerne, er direktørens syn på centralbankudstedte digitale valuater, som han ser potentiale i, uændret.

”Det er stadig min holdning,” siger han og peger på, at en dansk e-krone i et kontantløst samfund kan være ”et effektivt våben mod hvidvask og anden økonomisk kriminalitet, fordi vi bedre kan følge pengenes elektroniske spor”.

Samme holdning har Steen Møller Jensen, når han skal pege på fordelene ved en CBDC til private:

”Det, de gør rundt om i verden, er at se blockchainteknologien som en måde at komme hvidvask og finansiering af suspekte ting til livs på, fordi du kan følge pengene krone for krone – peer to peer - på en blockchain.”

FinansWatch har spurgt Nationalbanken, om den nu vil igangsætte en undersøgelse af fordele og ulemper ved en e-krone.

Nationalbanken er ikke vendt tilbage inden deadline på denne artikel.

Centralbankernes centralbank gennemfører lovende forsøg med digital valuta

Citi-analytiker: Digitale centralbankpenge er for bankerne hvad Uber er for taxabranchen

Professor kritiserer Nationalbankens manglende ambition om e-krone

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også