Watch Medier

Statsministeren om Ukraine: Vi må forvente sanktioner i dag

Det er en uhyre alvorlig situation, siger statsministeren efter Ruslands seneste træk i forhold til Ukraine.

"Det kan godt være, at vi kommer til at se sanktioner i flere forskellige tempi. Men vi må forvente, at det starter i dag," siger statsminister Mette Frederiksen (S). | Foto: LISELOTTE SABROE

Der er sanktioner på vej mod Rusland, og de første må forventes allerede i dag, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde om krisen i Ukraine.

Hun kalder det en "uhyre alvorlig situation", efter at Rusland mandag anerkendte udbryderrepublikkerne Donetsk og Luhansk som uafhængige og har beordret "fredsbevarende styrker" til den tidligere sovjetrepublik.

"Det kan godt være, at vi kommer til at se sanktioner i flere forskellige tempi. Men vi må forvente, at det starter i dag," siger Mette Frederiksen.

Ifølge statsministeren pågår der tirsdag forhandlinger i både Nato og EU om sanktioner.

Indholdet af disse vil afhænge af, hvad Rusland skulle finde på at gøre.

"Hvordan de præcis kommer til at se ud, bliver vi - eller I - klogere på i løbet af dagen. Man kan godt forestille sig, at sanktioner kommer i flere forskellige tempi. Det afhænger af, hvad der sker. Der er bred enighed om i Vesten, at vi ikke skal acceptere den russiske fremfærd," siger Mette Frederiksen.

Det gælder nu, tilføjer hun, men "selvfølgelig i særdeleshed, hvis der bliver tale om en fysisk invasion".

EU har i forvejen en række sanktionsregimer imod Rusland. Men der er denne gang tale om sanktioner af en helt anden vægt.

"Jeg har sagt ved tidligere lejligheder sagt, at vi står i den sværeste sikkerhedspolitiske situation på europæisk jord siden ophøret af den kolde krig, og det er de seneste timer, de seneste døgns udvikling en alvorlig understregning af," siger statsministeren.

Statsministeren vurderer, at det kan ende i en krig på europæisk jord.

"Det er der i hvert fald en risiko for. Det har vi sagt igennem en længere periode. Der kan forekomme en russisk invasion af Ukraine. Det er en optrapning af konflikten fra russisk side," siger Mette Frederiksen.

Hun kalder det en krænkelse af Ukraine som selvstændig nation. Det er imod folkeretten og de internationale spilleregler.

"Så det er uanset, hvordan man vender og drejer det, en uhyre alvorlig situation," siger statsministeren.

Forsvarsministeren deltager tirsdag i et møde med allierede i samarbejdet Joint Expeditionary Force (JEF) i Storbritannien. Det er et samarbejde, der udspringer af Nato, men som er selvkørende - et supplement til Nato.

Her drøfter man også eventuel afskrækkelse i forhold til Rusland.

EU fremlægger forslag til sanktioner mod Rusland 

Tyskland bremser godkendelse af gasledning 

Mere fra Watch Medier

Roskilde Bank-boss dømt til at betale 231 millioner

Højesteret har med dom sat endeligt punktum i et langstrakt sagsforløb om erstatningsansvaret for krakket i Roskilde Bank tilbage i 2008. Bankens tidligere direktør, Niels Valentin Hansen, er blevet dømt til at betale 231 mio. kr. i erstatning. Fire bestyrelsesmedlemmer er frifundet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs