Carlsberg lukker to bryggerier i Ukraine

Carlsberg tager drastiske konsekvenser som følge af krigen i Ukraine. Af hensyn til medarbejdernes sikkerhed stoppes produktionen på to af Carlsbergs tre bryggerier i landet.
Carlsberg stopper produktionen på to bryggerier i Ukraine. | Foto: Finn Frandsen / Ritzau Scanpix
Carlsberg stopper produktionen på to bryggerier i Ukraine. | Foto: Finn Frandsen / Ritzau Scanpix
Af Marketwire og Sebastian Schlüter Jacobsen

Krigen i Ukraine rammer nu også Carlsberg, der lukker to af sine tre bryggerier i Ukraine, skriver Marketwire.

Det oplyser bryggeriets eksterne kommunikationsdirektør Nina Brønden Jakobsen i en skriftlig kommentar.

"Vi har her til morgen gennemført flere initiativer i Ukraine med det formål at tage vare på vores medarbejderes sikkerhed i landet," skriver hun.

Carlsberg har indstillet produktionen på bryggerierne i Zaporizhzhya og Kijev og har informeret medarbejderne om at blive hjemme og følge instruktionerne fra de ukrainske myndigheder.

"Vi følger situationen med stor bekymring og har ikke yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt," skriver kommunikationsdirektøren.

Det fremgår ikke, om Carlsbergs tredje ukrainske bryggeri, der ligger i Lviv i Vestukraine tæt på den polske grænse, er berørt af situtionen.

Carlsberg er den største danske virksomhed med aktiviteter i Rusland. Ifølge erhvervsmediet Finans har blandt andet den amerikanske bank Citi udnævnt Carlsberg til at være en ud af 37 europæiske virksomheder, der er særligt eksponeret mod det russiske marked.

I regnskabet for 2021, der landede i starten af februar, kunne Carlsberg vise, at 25 pct. af bryggeriets omsætning kom fra det centrale og østlige Europa med Rusland som det største marked. I 2020 udgjorde det russiske marked ifølge Berlingske Business 13 pct. af det samlede salg for Carlsberg.

Carlsbergs store aktivitet i Rusland skyldes, at bryggeriet i 2008 sammen med Heineken købte bryggeriet Scottish & Newcastle for 76 mia. kr. Med i det køb fik Carlsberg og Heineken Ruslands største bryggeri, Baltika Breweries

Hen over det seneste årti har Carlsberg på trods af opkøbet dog mistet markedsandele i Rusland fra 39,7 pct. til 27 pct. i 2020 ifølge Marketwire.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også