Overblik: Finansmarkederne rystes af hårde sanktioner og atomtrussel

Oven på fire dages krig i Ukraine og efterfølgende sanktioner vågnede de finansielle markeder mandag op til en uge med mange nye faktorer at tage hensyn til. Læs her om udviklingen. (Opdateret med suspension af russisk aktiemarked kl. 11.20)
Markederne skal gætte på konsekvenserne af krig og sanktioner, | Foto: Finn Frandsen
Markederne skal gætte på konsekvenserne af krig og sanktioner, | Foto: Finn Frandsen
af marketwire

Ruslands angreb i Ukraine torsdag i sidste uge har udløst omfattende sanktioner fra USA og EU, der i weekenden advarede om, at en række russiske banker kan blive udelukket fra det internationale betalingssystem Swift.

I Tyskland har forbundskansler Olaf Scholz, meddelt, at landet vil øge sit forsvarsbudget markant og både investere et engangsbeløb på 100 mia. euro, ligesom landet fremover vil bruge "mere end" to procent af sit bruttonationalprodukt årligt i forsvaret.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, meddelte efterfølgende søndag, at Rusland sætter enheder med atomvåben i højt beredskab.

Og i Hviderusland har en folkeafstemning søndag stemt for at ændre landets forfatning og droppe landets status som en atomvåbenfri stat.

Briterne har meldt om et forbud mod transaktioner med den russiske centralbank, der for sin part har mere end fordoblet sin ledende rente efter udsigten til yderligere sanktioner. Ifølge Bloomberg News løftes den ledende rente til 20 pct. Tidligere var renten 9,50 pct.

Krigen og sanktionerne har betydelig effekt på de globale finansielle markeder. Her er et overblik over udviklingen:

* Det danske C25-indeks åbnede lavere, men har rettet sig og ligger efter tre kvarters handel 1 pct. højere i 1729,33. Fredag endte C25 3,4 pct. højere, og indekset steg også torsdag 0,4 pct. trods Ruslands invasion.

* I Danmark er der stigninger på 7,6 pct. til Ørsted og knap 10 pct. til Vestas med til at trække op i C25-indekset, formentlig fordi investorerne regner med, at der vil blive skruet op for investeringerne i grønne energiløsninger for at reducere afhængigheden af russisk olie og gas. Over de seneste tre børsdage er Ørsted steget 26 pct., og Vestas er blevet 28 pct. mere værd.

* I Europa falder Euro Stoxx 600-indekset derimod 1,6 pct., og det tyske DAX-indeks taber 2,5 pct. Den amerikanske S&P 500-future mister 2 pct.

* Det russiske aktiemarked er suspenderet hele mandag, efter handelen i første omgang blev udskudt i nogle timer. Torsdag styrtdykkede det toneangivende MOEX Russia-indeks 33,3 pct. til 2058,12 efter invasionen. En overgang var indekset nede i 1681,55, og de kraftige fald fik børsen til at suspendere aktiehandelen af to omgange torsdag. Fredag genvandt det russiske marked fatningen og steg 20 pct. Det samlede fald siden invasionen løber op i 20 pct.

* Den russiske rubel har natten til mandag atter sat bundrekord mod dollar i 117,82 rubler per dollar mod 83,87 fredag aften. Det svarer til en svækkelse på ikke mindre end 40 pct. Rublen genvandt lidt af det tabte omkring klokken 8, da den russiske centralbank hævede sin toneangivende rente til 20 pct. Ved 9.45-tiden er rublen dog atter svækket til 109 rubler per dollar. I sidste uge forsøgte den russiske centralbank ifølge The Guardian at begrænse rublens nedtur ved at bruge lidt af sin valutareserve på at købe rubler.

* Oliepriserne stiger mandag. Futures på en tønde Brent-olie ligger 3,5 pct. højere end fredag i 101,40 dollar. Da prisen lå højest torsdag formiddag i sidste uge kostede en tønde olie 105,79 dollar.

* Guldpriserne, der ofte bruges som sikker havn, stiger mandag. Et troy ounce guld koster 1900,80 dollar - 0,7 pct. mere end fredag.

* Der går 1,1180 dollar per euro mandag morgen mod 1,1250 dollar fredag eftermiddag.

* Dollar koster 115,55 yen mod 115,60 yen fredag eftermiddag.

* Den toneangivende hollandske gas-future stiger mandag 26 pct. til 115 euro per megawatttime efter en stigning på 31 pct. torsdag og et fald på 20 pct. fredag. Samlet er prisen steget 31 pct. siden invasionen.

* På obligationsmarkedet falder statsrenterne betragteligt mandag morgen. Renten på den toneangivende tiårige T-bond i USA ligger 5 basispoint lavere end fredag i 1,91 pct. Obligationer bruges ofte som tilflugtssted i krisetider. Den tiårige danske rente falder 4 basispoint til 0,46 pct.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også