Danske virksomheder står klar til at ansætte ukrainere - EU er klar til at gøre det muligt

To tredjedele af de medlemmer af erhvervsorganisationen SMVdanmark, der mangler arbejdskraft, ser positivt på at ansætte ukrainske flygtninge, og EU-Kommissionen vil give ukrainerne lov til at arbejde.
Ifølge en rundspørge ansætter danske virksomheder gerne ukrainske flygtninge. Foto: Wojtek Radwanski/AFP/Ritzau Scanpix
Ifølge en rundspørge ansætter danske virksomheder gerne ukrainske flygtninge. Foto: Wojtek Radwanski/AFP/Ritzau Scanpix
af Ritzau og Susanne Horsdal

Flere danske virksomheder står klar til at ansætte ukrainere, der i øjeblikket er på flugt fra krigen i deres hjemland, og i EU er der bestræbelser på at give flygtende ukrainere lov til at arbejde, mens de er under midlertidig beskyttelse i EU.

I en rundspørge har erhvervsorganisationen SMVdanmark, spurgt sine medlemmer, om de kunne være interesserede i at finde job til ukrainske flygtninge, der ender i Danmark. 67 procent af de medlemmer, der mangler hænder, svarer, at de er positive over for at ansætte en ukrainer.

1249 medlemmer har svaret på rundspørgen. SMVdanmark repræsenterer små og mellemstore firmaer. Det er eksempelvis frisører og håndværkere.

SMVdanmark skønner, at de små og mellemstore firmaer herhjemme vil kunne beskæftige 31.000 ukrainere. Hvis også de store virksomheder står klar, skønner SMVdanmark, at der i alt kan findes arbejde til 65.000 ukrainere.

DI klar til at tænke i konkrete løsninger

I Dansk Industri, der er landets største erhvervsorganisation, ser man gerne, at de ukrainske flygtninge kan finde arbejde i Danmark. Hvis de altså opnår asyl eller opholdstilladelse efter gældende regler.

”Vi håber, at der kan blive enighed om at give ukrainerne asyl, og at deres sager kan blive behandlet hurtigst muligt. Således at de får den nødvendige tryghed omkring deres situation, og så de, der ønsker det, får mulighed for at bidrage til samfundet. Vi er naturligvis klar til at tænke i konkrete løsninger, som kan hjælpe ukrainerne,” siger Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri, i en skriftlig kommentar.

I Danmark er man forberedt på at kunne modtage 20.000 ukrainere. Man er også klar til at skrue yderligere op og ned for kapaciteten, har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) sagt.

I alt er 660.000 personer flygtet fra Ukraine, siden Rusland i sidste uge indledte en invasion af landet. Det oplyste FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, tirsdag.

EU-Kommissionen vil lade ukrainere arbejde

I EU-Kommissionen arbejder man på, hvordan man skal tackle de mange flygtninge, som strømmer til EU-området. Foreløbig lyder forslagene fra Kommissionen, at kontrollen med EU’s ydre grænse til Ukraine skal styrkes. Til gengæld skal flygtninge fra Ukraine have midlertidig beskyttelse, der giver adgang til arbejde og uddannelse i EU.

EU-Kommissionen lægger konkret op til at give flygtningene en midlertidig beskyttelse i EU. Det betyder, at de i stedet for 90 dages tilladelse til ophold i EU får en opholdstilladelse, der giver adgang til at bo i EU samt adgang til uddannelse og arbejde i EU-landene.

Ifølge formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, vil EU hjælpe de personer, der har brug for beskyttelse.

”Alle der flygter fra Putins bomber er velkomne i Europa. Vi vil give beskyttelse til dem, der har brug for ly, og vi vil hjælpe dem, der ønsker en sikker vej hjem,” siger Ursula von der Leyen i en pressemeddelelse.

Den store flygtningestrøm har bådet udløst et akut behov for at hjælpe mennesker på flugt fra Ukraine, men har også skabt bekymring for, om flygtningestrømme kunne udnyttes af eksempelvis personer med tilknytning til islamistiske grupper til at komme ind i Europa.

Derfor foreslår EU-Kommissionen ud over hjælp til flygtninge også at styrke kontrollen på grænsen til Ukraine. Det skal øge sikkerheden for, at det kun er ukrainske flygtninge, der kommer ind i EU.

Forslagene ventes allerede torsdag at blive godkendt af EU-landenes justits- og indenrigsministre.

Biler på ukrainske plader kan køre gratis over Øresund

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også