Dansk tech-profil kæmper for 650 ansatte i Ukraine: Havde færdig nødplan i skuffen

Danske Juha Christensen, der er formand for B&O’s bestyrelse og næstformand i Netcompany, kæmper indædt for at redde sine 650 ukrainske medarbejdere. Nogle af de ansatte har søgt orlov for at komme i kamp, siger han og advarer danske virksomheder mod at ende på ”den forkerte side af historien”.
Juha Christensen står i spidsen for tech-selskaberne Star og CloudMade med omkring 650 medarbejdere i Ukraine. | Foto: PR
Juha Christensen står i spidsen for tech-selskaberne Star og CloudMade med omkring 650 medarbejdere i Ukraine. | Foto: PR

BARCELONA: En af Danmarks store internationale tech-profiler Juha Christensen er viklet dybt ind i krigen i Ukraine. Den russiske invasion i landet har fanget 650 af Juha Christensens ansatte, der arbejder i landets store tech-industri, siger han i dette interview med ITWatch.

Juha Christensen er i dag formand for bestyrelsen i B&O og næstformand i Netcompany og kendt for sin tidligere topstilling i Microsoft, hvor han var topchef for hele Microsofts nu droppede mobilsatsning.

I dag er han fuldt ud optaget af at sikre sine ansatte i det krigshærgede land.

Juha Christensen står i spidsen for tech-selskabet Star, hvor han er formand og største aktionær, samt CloudMade, der er delvist ejet af Star og den franske koncern Valeo. Begge har ansatte i Ukraine. Faktisk er omkring 60 pct. af de ansatte i Kyiv, Ukraines hovedstad.

Fra Stars kontor i Kyiv, Ukraine | Foto: PR
Fra Stars kontor i Kyiv, Ukraine | Foto: PR

”Vi arbejder på højtryk for at sørge for, at vores folk og deres familier er i sikkerhed. Vi har haft en plan siden 2014, så det er den, vi arbejder efter,” siger han.

Flyttet i sikkerhed

Star er et konsulenthus inden for design og udvikling med fokus på healthtech, fintech, adtech og bilbranchen. Juha Christensen forklarer, at størstedelen af hans folk og deres familier er flyttet i sikkerhed i det vestlige Ukraine og i Stars center i Polen.

Juha Christensen lagde den færdige exitplan i tilfælde af krig helt tilbage i 2014.

”Efter Rusland invaderede Krim-halvøen, besluttede vi at lave en plan for, hvad vi ville gøre, hvis Rusland invaderede resten af landet. Vi talte blandt andet med israelske selskaber i vores netværk og blev inspireret af dem,” siger Juha Christensen.

”Planen blev lavet for at sørge for sikkerheden omkring vores ansatte og deres familier og for at sikre det, man kalder ’business continuity’, altså at kundeleverancer kan fortsætte på trods af konflikt,” siger Juha Christensen.

Går i krig

Men nogle af hans ansatte er gået den modsatte vej – direkte mod de fremrykkende russiske styrker.

”Flere af vores medarbejdere har taget orlov for at melde sig frivilligt til militærtjeneste,” siger han.

Hvad siger du til, at nogle af Stars folk kan falde på slagsmarken i denne krig?

”Det ville være en tragedie for pårørende og kolleger. Samtidig er det min overbevisning, at de ikke kæmpede forgæves. Jeg tror, de fleste danskere ville melde sig frivilligt, hvis Rusland invaderede Danmark og kæmpe for landet, trods den store risiko det indebærer,” siger han.

Fra Stars kontor i Kyiv, Ukraine | Foto: PR
Fra Stars kontor i Kyiv, Ukraine | Foto: PR

Og det heltemod efterlyser han også blandt danske politikere og virksomheder, siger han.

”Jeg arbejder hårdt for at opfordre danske og europæiske politikere og forretningsfolk til at sørge for, at de er på den rigtige side af historien,” siger han.

”Specielt inden for energi,” forklarer han og peger på, at det er Ruslands centrale eksportvare.

Han henviser til, at man skal gå langt for at stoppe russerne i en tid, hvor Finland og Sverige sender klare signaler om, at de også gerne vil ind under den artikel 5-beskyttelse i NATO frem for at stå uden for fællesskabet.

Artikel 5 er den, der siger, at et angreb på et NATO-land er et angreb på dem alle.

Bør gælde alle

Og samme erkendelse af, at man skal flytte sig, bør også gælde danske virksomheder, siger Juha Christensen.

”Rammer vi Ruslands energieksport, vil det bringe Putins regime i knæ og skabe ændringer internt. Kan man ikke betale sine soldater, købe nye våben til dem og brødføde dem, tager de hurtigt hjem,” siger Juha Christensen.

Derfor skal det sikres, at danske virksomheder kan klippe aftalerne med Rusland over. Også dem, energiselskabet Ørsted har lavet, som de har afvist at droppe af hensyn til kontraktforpligtelser.

”Nu er det op til danske og europæiske politikere at finde måder at strikke sanktioner sammen på, der gør, at selskaber som Ørsted kan erklære force majeure og dermed undgå at lave ulovligt kontraktbrud,” siger Juha Christensen.

Han forklarer, at det er den afgørende vigtige måde at ramme Rusland på og stoppe krigen i Ukraine.

Fra Stars kontor i Kyiv, Ukraine | Foto: PR
Fra Stars kontor i Kyiv, Ukraine | Foto: PR

”Rusland har 640 milliarder dollar i fremmed valuta. Det beløb kan lyde stort, men det er det ikke,” siger han.

Rusland er afhængig af salg af olie og gas, og derfor vil en svækkelse af landets energieksport være afgørende.

Har danske politikere svigtet, hvis Ørsted fortsætter sin samhandel?

”Jeg vil snarere sige, at EU’s politikere og de danske politikere har fejlet, hvis der ikke gribes ind på en måde, der gør, at energisektoren er nødt til at slukke for pengestrømmene til Putin.”

Er I færdige i Ukraine, eller vil I tilbage efter krigen?

”Vi har været committed til Ukraine siden 2008 og er det fortsat. Næsten 60 pct. af vores ansatte er ukrainere, og en stor del af vores folk arbejder fortsat på kundeprojekter,” siger Juha Christensen.

”Efter krigen er overstået vil vi fortsætte med at vækste vores ukrainske udviklingscenter som før og forventer at nå over 1000 ansatte der allerede næste år,” siger han.

Star har sammenlagt 650 ansatte i Ukraine.

Imponerende rolige

Hvordan har dine ansatte reageret?

”Med en imponerende ro og fokus. Langt størstedelen af vores ansatte har bragt deres familier i sikkerhed i det vestlige Ukraine og i vores udviklingscenter i Polen. Samtidig har en meget stor procentdel af vores folk fortsat kundeleverancer,” siger han.

Hvordan har du det selv med denne krig?

”Al krig er frygtelig. En invasion fra Rusland har i årevis været en konstant trussel mod både Ukraine, Georgien, de tidligere sovjetstater i Baltikum og lande som Finland, som Putin ofte i taler har erklæret del af hans vision om et storrusland. Krigen i Ukraine har gjort, at resten af verden nu klart forstår, hvad ukrainerne har frygtet længe: At Putin gør alvor af sine ambitioner.”

Fra Stars kontor i Kyiv, Ukraine | Foto: PR
Fra Stars kontor i Kyiv, Ukraine | Foto: PR

Teleindustrien: Blokering af russiske medier vil kræve lovhjemmel

It-ekspert: Rusland får flere prygl end de giver i cyberkrig

Apple standser salg i Rusland

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også