Brancheforening: Halm kan medvirke til at frigøre Danmark fra russisk gas

Danske Halmleverandører ser halm som en del af løsningen, hvis Danmark skal frigøre sig fra russisk gas. Anvendelse i biogas- eller pyrolyseanlæg kan erstatte gas, påpeger formand.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Halm kan løse noget af problemet, hvis Danmark vil løsrive sig fra de russiske gasledninger.

Sådan lyder det fra Danske Halmleverandører i kølvandet på pressemødet søndag aften, hvor statsministeren meddelte, at Danmark ”så hurtigt som muligt” skal gøres uafhængig af gas fra Rusland.

Erik Engholm Poulsen, formand for Danske Halmleverandører, støtter op om målet med at blive uafhængig af russisk gas og forklarer i en presssemeddelelse, at halm kan spille en vigtig rolle.

”Der findes teknologier, der kan omdanne halm til gas. Det kan være ved anvendelse i biogasanlæg, pyrolyse eller HTL samt mikrobølgeteknologi, der alle giver en gas, som kan oprenses til naturgaskvalitet og erstatte den russiske gas,” siger han.

Halm har et højt gaspotentiale og med en ledig ressource på godt 2,5 millioner ton bæredygtigt halm pr. år, kan der gives et vigtigt bidrag til uafhængighed af den russiske gas, lyder det fra foreningen.

En anden teknologi til at få gas ud af halm er ved pyrolyse. Her kan man på få minutter omdanne halmen til gas og biokul. Gassen kan erstatte importeret russisk gas.

En løsning er, at give nemmere adgang til udskiftning af gaskedler på fjernvarmeværker til halmkedler. Det vil give en hurtig reduktion i anvendelse af gas til fjernvarme, vurderer Erik Engholm Poulsen.

Samtidig bør der gives mulighed for at mindre landsbyer med individuelle naturgasfyr, nemmere kan omstilles til fjernvarme baseret på en halmkedel, hvilket også vil reducere forbruget af gas, lyder det fra formanden.

”Der bør endvidere sættes fokus på andre teknologier, når regeringen og forligspartier den kommende tid, sætter fokus på hvordan målet om uafhængighed af russisk gas skal blive virkelighed,” siger han.

Brancheorganisation: Biogas kan dække 100 procent af det danske gasforbrug om fem år

Støttepartier og Venstre klar til sanktionshjælpepakker til virksomheder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også