Rusland overvejer at overtage vestlige selskabers værdier

Mange udenlandske selskaber - heriblandt Carlsberg - har indstillet produktionen i Rusland. Rusland truer med nationaliseringer.
Den russiske præsident, Vladimir Putin | Foto: Mikhail Klimentyev/AFP / SPUTNIK
Den russiske præsident, Vladimir Putin | Foto: Mikhail Klimentyev/AFP / SPUTNIK
af ritzau


Den russiske stat ser på muligheder for at overtage aktiver hos vestlige selskaber, som har trukket sig ud af Rusland. Det skriver flere medier - blandt andet Financial Times, Washington Post og nyhedsbureauet dpa.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, sagde torsdag, at han ser på ”juridiske løsninger” for at beslaglægge værdier fra internationale selskaber.

”Det er nødvendigt at indføre en ekstern ledelse og herefter overdrage virksomhederne til nogen, der rent faktisk vil arbejde,” sagde Putin ifølge Financial Times.

Blandt andet har den danske ølgigant Carlsberg indstillet produktion og salg af Carlsberg-øl i Rusland. Dog fortsættes produktionen på det Carlsberg-ejede bryggeri Baltika i Rusland.

Det russiske tiltag er angiveligt tænkt som et modsvar til omfattende EU-sanktioner.

Ifølge Washington Post har Putin godkendt en plan om at nationalisere udenlandske selskaber. Forslaget skal ifølge avisen diskuteres fredag i det russiske parlament.

Også den tidligere russiske præsident Dmitrij Medvedev, der er fungerende formand for det russiske sikkerhedsråd, har udtalt sig om forslaget. Han mener, at det er nødvendigt for Rusland at gøre noget for, at de mange russiske ansatte ikke ender uden arbejde og på gaden.

Mange vestlige virksomheder har blot udtalt, at de indstiller deres aktiviteter i Rusland midlertidigt.

Tirsdag indstillede fastfoodkæden McDonald’s midlertidigt alle sine aktiviteter i Rusland som følge af landets invasion af Ukraine. Udmeldingen kom samtidig med lignende meddelelser fra kaffekæden Starbucks og sodavandsgiganterne Coca-Cola og PepsiCo.

Storbritannien og USA dropper gas og olie fra Rusland

Rusland truer med at tage nøglerne til udenlandske fabrikker

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også