Danmarks største CO2-udleder må udsætte skift fra kul til gas

Cementfabrikken Aalborg Portland kommer først til at skille sig af med kul i produktionen i løbet af 2023 i stedet for som planlagt fra april i år. Men i det mindste bliver Portland ikke afhængig af russisk gas, lyder budskabet.
Aaalborg Portland skal efter planen gå fra kul over naturgas og videre til biogas. | Foto: Thomas Borberg
Aaalborg Portland skal efter planen gå fra kul over naturgas og videre til biogas. | Foto: Thomas Borberg

Aalborg Portland kommer gennem hele 2022 fortsat til at bruge kul i cementproduktionen i stedet for den gas, der egentlig skulle have været indført i løbet af i år. Skiftet kommer nu stedet først til at ske i 2023. Det skriver TV2 Nord.

Men i det mindste kommer man ikke til at være afhængig af russisk gas lige nu, lyder det fra Aalborg Portland.

”Ud over at man er meget berørt over det, der sker (i Ukraine red.), så tænker man, at det er godt, at vi ikke bruger gas endnu og måske var afhængige af noget,” siger adm. direktør Michael Lundgaard Thomsen til TV 2 Nord.

Aalborg Portland indgik en aftale med gasdistributionsselskabet Evida i begyndelsen af 2021. Ifølge planerne skulle Aalborg Portland kobles til gasnettet, så cementproducenten kunne starte med at aftage gas fra 1. april 2022. Det er nu udsat til 2023.

Formålet med tilslutningen til gasnettet er, at Aalborg Portlands forbrug af olie, kul og petcoke på sigt kan blive udfaset. Ifølge Evida kan det betyde en reduktion af CO2 på 40 pct., når man skifter fra kul til naturgas. En senere overgang til biogas giver 100 pct. reduktion.

Det er planen, at Aalborg Portland på sigt skal gå over til biogas. Aalborg Portland udleder årligt i omegnen af 2,3 mio. ton CO2.

Danmarks største CO2-udleder tilslutter sig gasnettet

Aalborg Portland vil indfange CO2 i 2022

Grøn frontløber forsvarer sorte selskaber: ”Hvis man vil lave verden om, får man snavs på hænderne”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også