Protektionisme ruller ind i eksporterende fødevarenationer

Serbien og Ungarn har forbudt eksport af råvarer som korn, mel og madolie, som direkte konsekvens af krigen i Ukraine og udsigten til stigende fødevarepriser.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Særligt fattige lande forudses at blive de store tabere i spillet om de stadig dyrere fødevarer, som konsekvens af krigen mellem to af verdens største producenter af korn og madolier. Men flere landes regeringer arbejder med at sikre forsyningerne i fremtiden, skriver Børsen.

I Europa har EU-landet Ungarn stoppet eksporten af korn, mens Serbien har forbudt eksporten af hvede, korn, mel og madolie. I Egypten er der pålagt kontrol af korneksporten, og i Indonesien har man begrænset palmeolieeksporten.

“Det er nok lidt tidligt at forudse en dominoeffekt, men det kan ikke afvises. For med de fødevareprisstigninger, vi ser nu, er der nok flere lande, der vil være fristet til at forsøge at skærme landets forbrugere mest muligt mod prisstigninger. Og der er det oplagt at sikre, at ens fødevarer ikke ryger ud af landet,” siger Anders Overvad, chefanalytiker hos Tænketanken Europa, til avisen.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også