Finanssektoren: Cyberangreb er stadig en større trussel end geopolitiske risici

Cyberangreb rangerer som den største risiko for det finansielle system. Det viser Finanstilsynets årlige undersøgelse af de finansielle virksomheders opfattelse af aktuelle risici.
Foto: Lars Krabbe/IND
Foto: Lars Krabbe/IND
Marketwire

Risici fra geopolitiske forhold og inflation har taget et højdespring på de finansielle selskabers rangstige over, hvad der udgør størst risiko for det finansielle system. Det er dog uændret frygten for cyberangreb, der indtager førstepladsen.

Det fremgår af Finanstilsynets årlige spørgeskemaundersøgelse af de finansielle virksomheders opfattelse af aktuelle risici og tillid til det finansielle system.

Svarene til spørgeskemaet er dog indsamlet, før Rusland invaderede Ukraine, og krigen er derfor ikke fremhævet som en selvstændig risiko.

Cyberforhold indtager atter førstepladsen på rangstigen over største risikokilder efterfulgt af geopolitiske forhold og aktivkorrektion. Desuden er særligt risiko forbundet med inflation mere end firdoblet, fremgår det.

”It-relaterede risici er fortsat den risiko, som respondenterne er mest bekymrede for. Bekymringen for inflation er blevet markant mere udbredt sammenlignet med for et år siden, hvor kun ganske få respondenter var bekymrede for inflationen,” skriver Finanstilsynet.

”Respondenterne er til gengæld blevet mindre bekymrede for covid-19, og det samme gør sig gældende for ejendomsmarkedet og risici relateret til det lave renteniveau,” lyder det videre.

Halvdelen af respondenterne har angivet cyberforhold som den mest udfordrende risiko. Videre vurderer de, at it-sager også er blandt de mest sandsynlige risikokilder.

På den positive side har et bredt flertal tillid til det danske finansielle system. 81 pct. har således stemt, at de har en høj eller særlig høj grad af tillid til systemet, mens 6 pct. har en lav eller meget lav grad af tillid.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu