SMV-analyse: Knap 3000 virksomheder frygter konkurs

1. april skal mange tusinde danske virksomheder i gang med at betale corona-lån tilbage. Ifølge skøn fra SMVdanmark frygter tæt på 3000 virksomheder konkurs.
Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger

Mange virksomheder forbereder sig på at skulle i gang med at betale de rentefrie corona-lån tilbage til staten, som de under coronapandemien fik lov at optage svarende til deres moms- og skattebetalinger.

En ny analyse fra de små og mellemstore virksomheders interesseorganisation, SMVdanmark, bekræfter umiddelbart tesen om, at det bliver rigtigt svært for mange virksomheder at betale pengene tilbage ved skæringsdatoen 1. april.

Hvis de ikke kan få hjælp i banken, må de således nøjes med at tage imod en ringe statslig afbetalingsordning på 24 måneder med en rente på 8,7 pct. eller lade sig gå konkurs.

Af analysen fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, fremgår det, at hver femte virksomhed må finde pengene andre steder end i egne lommer, og at tæt på 3000 virksomheder frygter, at de ikke kan skaffe pengene og må gå konkurs.

Som eksempel på en sektor, der er særlig ramt har restauranter, hoteller, eventmagere og souvenirbutikker været særdeles under nedlukningerne og efterfølgende af, at der ikke for alvor kom gang i hjulene med det samme.

”Helt aktuelt fik mange i eventbranchen i december sidste år revet det økonomiske tæppe væk under sig, da mange julearrangementer blev aflyst. Dermed mistede de deres suverænt største omsætningsmåned. De har ikke haft tilstrækkeligt med tid til at få gang i butikken og få skrabet de penge sammen, og derfor er fristen 1. april en stor sort sky i horisonten for dem,” siger Martin Kyed, cheføkonom i SMVdanmark, i en pressemeddelelse..

Han forventer ikke, at der vil blive et landskred af konkurser 1. april, for mange selvstændige vil prøve at hænge i.

”Men månederne efter kan meget vel blive noget af et blodbad inden for nogle brancher,” siger Martin Kyed.

Cheføkonomen opfordrer til, at betalingsfristen bliver udskudt til i mindst 1. august.

”En udskydelse af fristen vil afværge en række potentielle konkurser blandt ellers sunde virksomheder, som har været særligt hårdt ramt af coronakrisen. Det vil også være i samfundets økonomiske interesse, for alternativet kan være, at virksomheden går nedom og hjem, og så kan lånene være tabt for statskassen,” siger han.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også