Formand for Novo Nordisk Fonden: Krigen er et wake-up call

Lars Rebien Sørensen, der ledede Novo Nordisk, da medicinalselskabet etablerede en fabrik i Rusland i 2015, mener, at han selv og dansk erhvervsliv generelt har været for naive ved at tro på, at samhandel ville gøre Rusland mere demokratisk.
Lars Rebien Sørensen, formand for Novo Noridsk fonden.
Lars Rebien Sørensen, formand for Novo Noridsk fonden.
af marketwire

Vestens verdensopfattelse må i lyset af Ukraine-krigen tages op til revurdering. Krigen er en brat opvågning for dansk erhvervsliv, som har været forblændet af de globale muligheder.

Sådan lyder det fra Lars Rebien Sørensen, der er formand for en af landets største fonde, Novo Nordisk Fonden, ifølge Finans.

Som daværende øverste chef for medicinalkoncernen Novo Nordisk tog Lars Rebien Sørensen hul på et russisk produktionseventyr tilbage i 2015.

I kølvandet af Ruslands nylige invasion af Ukraine ser han nu tilbage på den beslutning med andre øjne.

”Jeg har selv været for naiv. Vores relationer til Rusland udviklede sig ud fra en filosofi om, at jo mere vi handlede sammen med russerne, jo mere ville Rusland få en mental, folkelig tilknytning til Vesten,” siger han til avisen.

Denne naivitet har dog ikke kun gjort sig gældende hos ham, men i Danmarks erhvervsliv generelt, mener han.

”Vi skulle have set det og ageret kraftigere på Ruslands annektering af Krim i 2014. Men vi var forblændede af vores egen naive tro på, at globaliseringen nok skulle løse det hele,” lyder det fra formanden.

Ifølge Lars Rebien Sørensen betyder krigen mellem Rusland og Ukraine særligt, at energi- og fødevareforsyningen vil komme under pres, hvilket på sigt kan føre til en global fødevarekrise, skriver Finans.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også