Ny FLSmidth-formand: Exit fra Rusland er overskuelig og til at løse

Visse ikke sanktionsramte kontrakter gør det kompliceret for FLSmidth at stoppe aktiviteterne i Rusland. Men den nyvalgte formand, Tom Knutzen, er optimistisk.
Tom Knutzen er ny formand for FLSmidth. | Foto: Tycho Gregers/Ritzau Scanpix
Tom Knutzen er ny formand for FLSmidth. | Foto: Tycho Gregers/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

Det er en kompliceret, men overskuelig situation, der er til at løse, som FLSmidth står i i Rusland.

Det vurderer ingeniørselskabet nye bestyrelsesformand, Tom Knutzen, i et interview med MarketWire efter generalforsamlingen i selskabet onsdag eftermiddag i Valby.

”For at tage det fra en ende af: Det er ingen ny forretning. Vi har i dag en organisation med nogle-og-firs medarbejdere i Rusland, og vi har nogle kontrakter, som ikke er ramt af sanktioner, og hvor vi har en juridisk forpligtelse, som vi skal have afviklet. Det betyder, at den organisation, vi har i Rusland, den skal afvikles over tid og i takt med, at vi får projekterne afviklet,” forklarer Tom Knutzen.

Han afstår fra at sætte tid på, hvornår afviklingen vil være fuldendt.

”Vores projekter varer – set historisk – alt mellem seks måneder og to år. Projekterne er jo et stykke i gang, men man må også tage i betragtning, at verden er blevet kompliceret med hensyn til logistik og det muliges kunst. Så jeg kan ikke sætte nogen eksakt dato på. Men vores ambition er at få det gjort så hurtigt som muligt og på en forsvarlig måde. Det er det vigtigste,” siger Tom Knutzen.

Heller ikke omkostningerne ved en russisk exit vil den nye formand nærmere ind på.

”Vi har holdt fast i vores guidance, men vi vil selvfølgelig blive presset på omsætningen i et vist omfang. Men for så vidt angår det bånd, vi har givet, skal jeg ikke sætte mere detaljerede tal på,” siger han.

Bedre stillet end andre

Flere selskabet er presset til at tage stilling til den russiske invasion i Ukraine. Men den nyvalgte formand medgiver, at FLSmidth som udgangspunkt er bedre stillet en så mange andre store danske selskaber.

”I forhold til nogle af de andre selskaber, der er i Danmark, som har store russiske fabrikker og anlæg, er vi jo et helt, helt andet sted,” bemærker han.

FLSmidth har besluttet at donerer det nettooverskud, der måtte blive af aktiviteterne i Rusland til humanitære formål, og det lægger Tom Knutzen vægt på.

”Jeg synes, at det er et væsentligt holdningsmæssigt signal, at vi ikke gør det her for at profitere på situationen. Etisk og holdningsmæssigt er vi lige så oprørte som andre over, hvad der sker i den russiske aggression mod Ukraine. Så det er et meget stærkt etisk signal, men der også nogle interessenter, vi skal beskytte undervejs.”

”Det simple er, at hvis der er noget, der bliver sanktioneret, så ophører al aktivitet på stedet. Men så er der den situation, hvor du faktisk har en kontraktuel aftale, som ikke er sanktioneret. Så er vi juridisk forpligtet til at levere det, som man har betalt os helt eller delvist for. Her skal du sørge for, at din adfærd ikke stiller dig urimeligt ringe som selskab. Men under overskriften af, at vi jo i virkeligheden gerne vil ud.”

”Men vi kan ikke svare på, hvor lang tid det tager, hvad det kommer til at koste, eller hvordan forløbet bliver. Men er det overskueligt og er det løselig for FLSmidth? Der vil mit svar være: Ja,” bekræfter Tom Knutzen.

FLSmidth vil afvikle aktiviteter i Rusland på forsvarlig måde

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også