Ørsted har endnu ikke hørt fra Gazprom om betaling i rubler

Der er forvirring og forskellige udlægninger af kravet om at betale gas med rubler, som russiske statsmedier har viderebragt.
Foto: Ørsted
Foto: Ørsted
AF MARKETWIRE

energiselskabet Ørsted har fortsat intet hørt fra sin russiske leverandør af naturgas, Gazprom, efter at Ruslands præsident, Vladimir Putin, torsdag underskrev et dekret, der kræver, at vestlige kunder skal betale for gas i rubler via konti i russiske banker.

Dekretet er officielt trådt i kraft fredag, men der er endnu usikkerhed om, hvad det i praksis betyder.

”Til trods for de udmeldinger, der er kommet fra Putin, har vi endnu ikke fået en henvendelse fra Gazprom, og derfor ved vi stadig ikke, hvad udtalelsen konkret kommer til at betyde for kontrakten og for forsyning af gas fra Rusland til danske og europæiske husstande og virksomheder,” meddeler Ørsted fredag til MarketWire.

”Vi følger selvfølgelig situationen nøje. Ørsted støtter fuldt op om målsætningen i Danmark og EU om at blive uafhængig af russisk gas,” tilføjer den danske energikæmpe.

Der er i det hele taget forvirring og forskellige udlægninger af det russiske krav, der torsdag blev annonceret af russiske statsmedier.

Torsdag - før nyheden om dekretet - meddelte den tyske kansler Olaf Scholz, at tyske virksomheder fortsat kan betale for gas i euro, ligesom også Italiens premierminister, Mario Draghi, var ude at sige, at han havde fået forsikringer fra Rusland om, at europæiske lande kunne vedblive med at betale i euro.

Fra det danske udenrigsministerium lyder det fredag, at Danmark tager afstand til det russiske krav. Det skriver Børsen.

I en mail til Børsen skriver Udenrigsministeriet, at det er ”endnu ikke klart, hvad det russiske dekret konkret indebærer. Men Danmark tager stærkt afstand fra, at Rusland egenhændigt forsøger at ændre bestående kontraktuelle forhold”.

Ørsted kan rive Gazprom-kontrakt over hvis lovgivning tillader det

Putin kræver gas betalt i rubler ellers lukkes hanerne

Klappet af bag lukkede døre: Nicolai Wammen vil forsvare ejerandel i Ørsted - koste hvad det vil

Ørsted-topchef: Vi vil ikke tjene penge på russisk gas

Ørsted stopper med russisk kul og biomasse – men hænger på gaskontrakt

Ørsted: Vores Gazprom-aftale er anderledes end Centricas

Ørsted kan forgylde Gazprom ved at droppe aftale

Ørsted svarer på Rusland-kritik



Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også