EU-præsident: Russisk olie og gas vil snart skulle sanktioneres

EU-præsident Charles Michel forventer, at der snart bliver behov for at sanktionere mod russisk olie og gas.
EU-præsident Charles Michel. | Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix
EU-præsident Charles Michel. | Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Tirsdag præsenterede EU-Kommissionen en sanktionspakke, der før første gang rammer russisk energi. Men der vil blive behov for at gå videre, siger EU-præsident Charles Michel i en tale til EU-Parlamentet i Strasbourg.

”Jeg forventer, at det også snart vil være nødvendigt med sanktioner mod russisk olie og gas,” siger Charles Michel til klapsalver fra EU-Parlamentet.

Udmeldingen fra Charles Michel kommer, dagen efter at EU-Kommissionen præsenterede sit forslag til den femte sanktionspakke. Den rammer blandt andet køb af kul fra Rusland.

EU-Kommissionen lægger i pakken konkret op til at indføre et forbud mod at købe kul for fire milliarder euro om året.

Det er første gang, at EU går efter at ramme russisk energieksport, men dog i meget begrænset omfang. Europæiske lande køber fortsat kul, olie og især gas fra Rusland.

Mens krigen i Ukraine fortsætter, vil EU-lande dermed formentlig fortsat sende milliarder af euro til Rusland for at betale for russisk energi. Det har fået Ukraines præsident, Zelenskyj, til at anklage EU-landene for at medvirke til at finansiere Putins krig i Ukraine.

Onsdag gør både Charles Michel og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, det dog klart, at drabene på civile i den ukrainske by Butja kalder på ny handling.

”Rusland kalder det en befrielse af Ukraine. Vi kalder det krigsforbrydelser. Vi skal kalde det ved det rigtige navn,” siger Ursula von der Leyen til klapsalver fra EU-Parlamentet.

”I dette kritiske tidspunkt skal vi øge presset på Rusland og på Putin,” siger Ursula von der Leyen.

Hun fastslår ligesom Michel, at der vil komme flere sanktioner.

”Nu skal vi se på olie, og vi skal se på den indtjening, som Rusland har på fossile brændstoffer,” siger Ursula von der Leyen.

Udmeldingen kommer, mens EU-lande som Tyskland arbejder hårdt på at købe kul, olie og gas fra andre lande end Rusland. Samtidig har USA meddelt, at man vil hjælpe med øget eksport af olie og gas. Dermed er EU-landene i gang med at gøre sig fri af russisk energi.

De seneste uger har dog vist, at EU-Kommissionen skal passe på ikke at gå for hurtigt frem med sanktioner mod russisk energi for ikke at splitte EU-landene.

Blandt andre Tyskland og Italien har været stærkt afhængige af russisk energi, og EU-landene kæmper i forvejen med høje energipriser, der både rammer virksomheder og husholdninger. Bekymringen har derfor været, at hårde sanktioner vil drive priserne yderligere op og føre EU-landene ind i en økonomisk recession.

EU foreslår at inddrage kul og olie i ny sanktionspakke

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også