Nej til russisk gas vil give Tyskland stor økonomisk nedtur

Det vil sende tysk økonomi i recession i 2023, hvis brugen af russisk gas boykottes i april, viser prognose.
Foto: FABIAN BIMMER/REUTERS / X02840
Foto: FABIAN BIMMER/REUTERS / X02840
AF RITZAU

Tyskland vil blive ramt af en omfattende økonomisk nedtur, hvis man beslutter at boykotte brugen af russisk gas i denne måned.

Det skriver Tysklands førende økonomiske institutter i en prognose onsdag.

Tysklands vækst i 2022 vil blive begrænset til 1,9 procent, hvis der lukkes for russisk gas i "midten af april", skriver institutterne.

Prognosen siger samtidig, at en sådan beslutning vil sende tysk økonomi i recession næste år og få økonomien til at skrumpe med 2,2 procent.

Recession betegner en periode med stor økonomisk nedgang.

De seks institutter, der står bag prognosen, skriver, at konsekvenserne af et boykot "ikke vil være til at overskue" de næste to år.

Selv uden et boykot af russisk gas vil krigen i Ukraine "bremse" Tysklands økonomiske genrejsning efter coronapandemiens konsekvenser, lyder det.

Institutterne vurderer, at inflationen i Tyskland i 2022 vil stige til 6,1 procent. Det vil være det højeste i landet i 40 år.

Inden krigen i Ukraine kom cirka en tredjedel af Tysklands olieimport fra Rusland. 45 procent af Tysklands indkøb af kul kom fra Rusland, og 55 procent af den tyske gasimport kom fra Rusland.

EU - og dermed også Danmark - har ikke boykottet import af russisk gas.

Der er dog enighed om, at importen skal begrænses, og at man i fremtiden ønsker at være helt fri fra import af gas fra Rusland.

Statsministeriet i Danmark har onsdag indkaldt til pressemøde tirsdag den 19. april klokken 09.00. Det handler om regeringens reformudspil "Danmark kan mere 2" og vil blandt andet handle om udfasningen af russisk gas.

Læs mere her:

Dansk udspil til udfasning af russisk gas kommer på tirsdag 

Kofod forudser oliesanktioner: "Jeg har en forventning om, at vi også kan komme dertil"

EU godkender femte sanktionspakke  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også