Rapport: Minimal klimaeffekt ved energiø i Nordsøen

En energiø i Nordsøen får hverken den store effekt på klimaet eller på Danmarks forsyningssikkerhed, viser ny rapport.
Computergenereret illustration af energiø. | Foto: PR VIndø
Computergenereret illustration af energiø. | Foto: PR VIndø

Den kommende energiø i Nordsøen, der samlet set kan komme til at koste op imod 210 mia. kr., får ingen synderlig effekt på hverken klimaet eller Danmarks forsyningssikkerhed. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra Kraka Advisory, der er finansieret af Novo Nordisk Fonden, og som Berlingske beskriver tirsdag.

”Der kan sagtens være andre gode argumenter for at opføre energiøen, men det nytter ikke noget, at man sælger den som gavnlig for klimaet, når den ikke er det,” siger adm. direktør i Kraka og politisk kommentator, Peter Mogensen, til Berlingske.

Den manglende klimaeffekt forklares i rapporten med, at eksport af grøn strøm fra energiøen vil medføre øget CO2-udledning andre steder i EU pga. kvotesystemet – en lækageeffekt, der kan gøre klimaeffekten af strømeksporten fra energiøen ”minimal eller endda negativ”.

Klimaminister Dan Jørgensen skriver til Berlingske, at selv om energiøen vil bidrage med store mængder grøn strøm, kan den ikke stå alene i forhold til de danske klima- og forsyningssikkerhedsmål.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også