Ørsted skal tage stilling til russisk gasbetaling inden juni

Ørsted har ingen intentioner om at betale for russisk gas i rubler. Gazprom har nu meddelt, at selskabet lukker for gassen til Polen og Bulgarien med henvisning til valutastriden.
Rusland vil have rubler for gassen fra Gazprom. Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Rusland vil have rubler for gassen fra Gazprom. Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
af ritzau

De danske energiselskab Ørsted har ikke været i dialog med Gazprom, siden det russiske selskab 1. april stillede krav om, at der skulle betales for gassen i russiske rubler. Men holdningen har ikke ændret sig siden, oplyser kommunikationschef Martin Barlebo i et skriftligt svar fra Ørsted til Ritzau.

”Gazprom har bedt os om inden udgangen af maj at svare på, om vi vil efterleve kravet. Vi har fortsat ingen intention om at betale i rubler,” siger han.

Han forklarer desuden, at det danske energiselskab er i tæt dialog med andre energiselskaber samt myndigheder om et fælleseuropæisk svar på det russiske krav.

Ørsted har i øjeblikket en aftale om at købe gas fra Gazprom, som selskabet ikke kan komme ud af. Under alle omstændigheder bliver aftalen ikke forlænget, når den udløber i 2030. Det oplyste selskabet tidligere i marts.

Aftalen fik særlig stor interesse efter Ruslands invasion af Ukraine, der har ført til sanktioner fra vestlig side. Flere parter har siden opfordret Ørsted til at komme ud af kontrakten.

Det danske selskab har meddelt, at man vil donere et eventuelt overskud i 2022 efter skat og risikoafdækning fra Gazprom-kontrakten til humanitær hjælp i Ukraine.

Rusland lukker til Polen og Bulgarien

Tirsdag har Rusland meddelt både Polen og Bulgarien, at man lukker for gassen til de to lande onsdag. De to landes gasselskaber, polske PGNiG og bulgarske Bulgargaz, har tirsdag fået besked fra Gazprom om, at der bliver lukket for gassen via rørledningen Yamal.

”26. april 2022 har Gazprom informeret PGNiG om sin intention om fuldkommen at indstille leverancen i henhold til Yamal-kontrakten 27. april,” meddeler det polske selskab.

Det skyldes, at PGNiG, ligesom Ørsted, ikke vil betale for gassen i russiske rubler, som Rusland kræver. Det polske selskab mener, at Rusland med sit krav om betaling i rubler bryder den kontrakt, der er indgået.

Regeringerne i både Polen og Bulgarien siger, at de var forberedt på, at der kunne komme et stop i leverancen fra Rusland, og at de har taget deres forholdsregler.

Læs mere her:

EU forbereder fælles svar på russisk lukning af gas

Dansk forsyning er upåvirket af russisk gasstop til Polen og Bulgarien

Europæiske gaspriser stiger efter melding om russisk gasstop


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også