Tre fyrede energihandlere kræver over 900 millioner af Energi Danmark

Fagforbundet Djøf har stævnet energihandelsselskab for at få udbetalt bonus til tre nu fyrede medarbejdere. Bonusordningen var uden loft og voksede under energikrisen til over 250 mio. kr. pr. person.
Energi Danmarks hovedsæde i Skejby ved Aarhus. | Foto: Stine Schjøtler
Energi Danmarks hovedsæde i Skejby ved Aarhus. | Foto: Stine Schjøtler
af hella andersen og ritzau

Retten i Aarhus bekræfter, at der er indleveret en stævning mod energihandelsselskabet Energi Danmark på vegne af en af tre fyrede medarbejdere, og at fagforbundet Djøf fører sagen på vegne af medarbejderen, skriver erhvervsmediet Finans.

Retten vil ikke oplyse om indholdet af stævningen, men Finans erfarer, at kravet om optjent bonus og erstatning for uberettiget afskedigelse er opgjort til over 300 mio. kr. pr. person. 

”Jeg kan bekræfte, at vi har stævnet energi Danmark på vegne af et medlem af Djøf. Af processuelle årsager for at holde sagsomkostningerne nede for alle parter har vi valgt at gøre det for kun én person, men der er samme problemstilling i alle tre sager,” siger advokat Frederik Brocks, der skal føre sagen i retten for Djøf og medarbejderne.

Finans afslørede i marts, at tre nøglemedarbejdere i Energi Danmark hver stod til at få i omegnen af en kvart milliard kroner i bonus, men kort efter meddelte Energi Danmarks bestyrelsesformand, Jesper Hjulmand, at selskabet ikke ville udbetale pengene., og de tre endte med at blive fyret efter forgæves forligsforhandlinger.

Ifølge Energi Danmark er bonusserne ugyldige, fordi der er en politik i koncernen om, at der skal være loft på bonusaftaler.

Bonusaftalerne blev indgået med den tidligere topchef i Energi Danmark, Jørgen Holm Westergaard. Energiselskabet mener, at aftalerne blev indgået under et kollektivt pres fra medarbejderne. Jørgen Holm Westergaard er ifølge Energi Danmark selv fratrådt som følge af uenighed om hans egen bonusordning.

Derudover hævder Energi Danmarks bestyrelsesformand, Jesper Hjulmand, over for Finans, at medarbejdernes aftaler er indgået bag om ryggen på bestyrelsen og derfor er ulovlige. Det afviser advokat Frederik Brocks. Han mener ikke, at bestyrelsen med rette kan sige, at den ikke har kendt til bonusaftalerne.

Derudover mener han, at Energi Danmark i stedet kunne have opsagt aftalerne tidligere.

”Overordnet er det vores holdning, at man ikke som arbejdsgiver ensidigt kan vælge at sætte sig på halen og nægte at honorere en bonusaftale, blot fordi man synes, at den er blevet for dyr,” siger han til Finans.

Bonusser i energibranchen afhænger af energimarkedet. Med de stigende energipriser har branchen tjent mere, end den plejer. Derfor er bonusserne under energikrisen blevet meget høje.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Jakob Dahlgaard Fink er blevet ansat som TV 2's nye finansdirektør. | Foto: NKT.

TV 2 finder ny finansdirektør

For abonnenter

Læs også