Topchef i SAS takker af efter ti års tjeneste

SAS' topchef, Rickard Gustafson, forlader flyselskabet senest til sommer for i stedet at blive øverste chef for et af svensk metalindustris tunge selskaber, SKF. I SAS indledes jagten nu på en afløser.
Rickard Gustafson skal være direktør i svenske SKF. | Foto: Joachim Ladefoged/JPA
Rickard Gustafson skal være direktør i svenske SKF. | Foto: Joachim Ladefoged/JPA
af ritzau

SAS skal på jagt efter en ny administrerende direktør. Senest 1. juli forlader den nuværende topchef, Rickard Gustafson, sin stilling.

Det oplyser flyselskabet i en pressemeddelelse.

"Jeg er både skuffet og ked af, at Rickard vil forlade sin vigtige rolle i SAS," siger bestyrelsesformand Carsten Dilling i meddelelsen.

"Samtidig vil jeg på vegne af bestyrelsen i SAS takke Rickard for hans fantastiske arbejde gennem hans ti år som præsident og topchef," lyder det.

Gustafson, der har været SAS' øverste direktør i ti år, skal i stedet være topchef hos den svenske kuglelejeproducent SKF.

"SAS har en stærk position på det skandinaviske marked og er velpositioneret til at lede flyindustri mod en mere bæredygtig fremtid, når pandemien er under kontrol," siger han.

SAS har nu igangsat jagten på Gustafsons afløser, siger Carsten Dilling, der understreger, at SAS er i en kritisk, men stabil position.

SAS og hele luftfartsbranchen er blevet sendt ud i en massiv modvind af corona, som har affolket verdens lufthavne.

Rejserestriktioner og grænselukning for at inddæmme smitten har i store dele af 2020 holdt flyene på jorden.

Det har betydet store tab i branchen. SAS er ingen undtagelse og måtte i det seneste regnskabsår tage et historisk stort tab.

I regnskabsåret fra november 2019 til oktober 2020 tabte SAS 9,3 milliarder svenske kroner. Det svarer til 6,8 milliarder kroner.

Krisen har betydet, at SAS' ejere, der tæller både Danmark og Sverige, har måttet skyde milliarder ind i selskabet.

SAS blev grundlagt i 1946 ved en sammenlægning af de nationale luftfartsselskaber i Danmark, Norge og Sverige.

Ifølge det seneste regnskab fra SAS ejede Danmark og Sverige begge knap 22 procent af SAS. Tidligere har også den norske stat være en del af ejerkredsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også