Dansk eksport vender rundt efter to måneders fremgang

I juli faldt den danske vareeksport med 2,4 procent, viser nye tal. Krisen er ikke overstået, og der er tale om et "bekymrende tilbageslag", lyder det fra økonomer. (Opdateret)
Fragtmængderne hos eksportvognmændene faldt i juli. | Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix
Fragtmængderne hos eksportvognmændene faldt i juli. | Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix
AF RITZAU OG HELLA ANDERSEN

(Artiklen er  senest opdateret) kl. 12.10)

Coronakrisen lagde en dæmper på den danske eksport af varer i juli.

Her faldt eksporten 2,4 procent, hvilket betyder, at den de seneste tre måneder er faldet 1,1 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

De to foregående måneder steg eksporten ellers, men juli kunne altså ikke fortsætte tendensen.

Krisen er dermed ikke et overstået kapital, lyder det fra Allan Sørensen, der er cheføkonom hos Dansk Industri.

"Efter et par måneder med fremgang går det den gale vej igen. Coronakrisen er ikke et overstået kapital, og derfor er det for tidligt for danske eksportvirksomheder at afblæse faren," skriver han i en kommentar.

Det var særligt salget af kemikalier og kemiske produkter, der består af medicinalprodukter, der faldt. Det gik tilbage med 28,5 procent.

Der blev i juli eksporteret for i alt 55 milliarder kroner i juli i sæsonkorrigerede tal, mens vareimporten var på for 48 milliarder kroner, når der korrigeres for sæsonudsving. Derfor faldt overskuddet på handelsbalancen til 7,1 milliarder kroner fra 7,5 milliarder kroner i juni.

I juli faldt betalingsbalancens overskud til 12,5 milliarder kroner. Det er 1,2 milliarder kroner mindre end i juni.

Betalingsbalancen dækker både over værdien af handlen med varer og tjenester på tværs af den danske grænse samt for eksempel handel med aktier og investeringer.

Ordreindgangen svigter

"Efterspørgslen fra udlandet er fortsat markant lavere end normalt, og det betyder at ordrene ikke kommer hurtigt tilbage til virksomhederne. Det kommer til at tage tid, at få eksporten tilbage i fulde omdrejninger igen," lyder det fra Allan Sørensen.

berlingske.dk kalder cheføkonom i Sydbank Søren V. Kristensen det nye fald "et bekymrende tilbageslag", der varsler, at vejen tilbage for eksporten bliver "lang og bumlet".

Samtidig fremhæver Søren V. Kristensen dog, at dansk økonomi indtil videre er sluppet relativt billigt fra krisen.

"I årets første syv måneder er eksporten kun faldet med 1,6 procent sammenlignet med samme periode sidste år. Det kunne have været langt værre, når man ser, hvor hårdt ramt flere af vores store handelspartnere er. Det er sådan set en god nyhed og afspejler blandt andet sammensætningen af den danske eksport, hvor medicin udgør en ikke ubetydelig del af eksporten," siger Søren V. Kristensen.

De sløjere tal for juli kommer dog samme dag, som cheføkonom og perspektivredaktør på Børsen Steen Bocian i en ny analyse konkluderer: "Det lysner for dansk økonomi efter måneder i coronamørke". Her understreger han, at en sygdomskrise er markant forskellig fra tidligere økonomiske kriser, som har haft deres afsæt i økonomiske ubalancer.

Han peger dog på, at med et stigende smittetal er der risiko for midlertidige økonomiske tilbageslag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også