Watch Medier

Store medicinalselskaber sætter skub i dansk industriproduktion

Efter et fald er produktionen igen steget i medicinalsektoren. Det var med til at løfte den samlede danske industriproduktion i august, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

Den daske medicinalsektor er domineret af få meget store selskaber. | Foto: Stine Tidsvilde

En stigende produktion i den danske medicinalsektor har i august været med til at løfte den samlede industriproduktion i Danmark.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Samlet har den danske industri løftet sin produktion med 5,9 procent i august. Det skyldes især en isoleret stigning i medicinalindustrien på 19,5 procent.

Væksten hos de danske medicinalselskaber kommer, efter at deres produktion i juli faldt med små 25 procent.

Ifølge Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation, skal man passe på med at tolke for meget på medicinalproduktionen fra måned til måned. Den lever nemlig i høj grad sit eget liv.

"Produktionen i medicinalindustrien er præget af få, store virksomheder, så de kraftige fald og stigninger kan være trukket af en enkelt virksomhed," siger Niklas Praefke i en skriftlig kommentar.

Blandt nogle af de største medicinalselskaber herhjemme kan blandt andet nævnes Novo Nordisk og Lundbeck. Foruden at være nogle af de største medicinalselskaber er de også blandt de største selskaber i det hele taget.

Fjerner man medicinalindustrien fra den samlede industriproduktion i august, har der stadig været en vækst. Stigningen lyder i det tilfælde på 2,5 procent.

Niklas Praefke bemærker dog, at industriproduktionen fortsat er et godt stykke fra tiden før coronakrisen.

I august har den samlede produktion - eksklusive medicinalindustrien - ligget 3,6 procent lavere end i februar.

"Krisen har altså ikke sluppet sit tag i dansk industri endnu. Men generelt har dansk industri har klaret sig godt gennem krisen sammenlignet med andre lande. Det skyldes ikke mindst den danske medicinindustri, der er mindre følsom over for udsving i de globale konjunkturer," siger Niklas Praefke.

Mere fra Watch Medier

Re-Match relancerer børsambition

Den danske hardtech-fond Nordic Alpha Partners går atter i markedet med genanvendelsesvirksomheden, hvis børsambitioner blev sat på pause i september. De prominente kerneinvestorer er fortsat med, men beløbet, virksomheden vil rejse, er blevet mindre.

Shoppingcenter med milliardværdi får ny ejer

Big Shopping Center i Herlev på 40.700 kvm er solgt til en britisk investor. Uden at afsløre købesummen oplyser parterne, at det er den næststørste handel med butiksejendomme i Norden siden coronapandemiens udbrud.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs