Ejendomsbranche venter afkastfald på 40 milliarder

En ny undersøgelse fra Ejendomdanmark viser, at branchen forventer betydelig nedgang i afkastet i 2020. Bolig- og industriejendomme ser ud til at klare sig fint igennem corona, mens værdien af butiksejendomme forventes at falde.
"Mange butikker brændte inde med et stort varelager, og netbutikkerne har fået et endnu større greb om de danske forbrugere under corona," udtaler Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomdanmark. | Foto: PR / Ejendomdanmark
"Mange butikker brændte inde med et stort varelager, og netbutikkerne har fået et endnu større greb om de danske forbrugere under corona," udtaler Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomdanmark. | Foto: PR / Ejendomdanmark

2020 bliver et markant dårligere år for ejendomsbranchen sammenlignet med 2019. Sådan lyder det i en ny undersøgelse fra Ejendomdanmark, hvor 48 markedsaktører har afgivet deres forventninger til året.

Undersøgelsen viser, at forvetningerne til det totale afkast på investeringsejendomme ligger på 4,2 procent i 2020. Det er 3,5 procent lavere end i 2019, hvilket svarer til et fald på op imod 40 mia. kr.

Det er især butiksejendomme, der trækker ned i forventningerne. Coronakrisen har betydet, at der er blevet stadigt mindre afsætning på butikslokaler, og hele 85 procent af deltagerne i undersøgelsen forventer et fald i ejendomsværdierne for butiksejendomme.

"(Butikssektoren har været og er stadig, red.) hårdt ramt af blandt andet nedlukningen i foråret. Mange butikker brændte inde med et stort varelager, og netbutikkerne har fået et endnu større greb om de danske forbrugere under corona," udtaler Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomdanmark, i en pressemeddelelse.

Bedre ser det ud for boligejendomme, hvor deltagerne i undersøgelsen ikke forventer nogen nævneværdig udvikling i 2020. Også industriejendomme ser ud til at klare sig godt igennem året, hvor deltagerne forventer en lille fremgang på grund af stigende efterspørgsel på logistikejendomme.

Forventningerne til kontorejendomme er mere eller mindre status quo. Dog forventer deltagerne, at coronakrisen kan betyde, at tomgangen kan stige på den korte bane.

"Ser vi på kontorejendommene er den største udfordring nok, at der ikke den store afsætning på at få lejet nye lokaler ud i øjeblikket. Mange medarbejdere arbejder fortsat hjemmefra. Omvendt kan krav til øget afstand få efterspørgslen efter kontorarealer til at gå op på sigt," udtaler Jannick Nytoft.

Erhvervsmægler ser investorer rette blikket mod ejendomme med sikre afkast 

Transaktionsvolumen er på niveau med 2019: "Vi har et stærkt marked" 

Mægler: Udenlandske investorer står for halvdelen af ejendomsopkøbene i Danmark 

Newsec venter øget investorinteresse for ejendomme med offentlige lejere

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også