Watch Medier

Medicinalindustri øger eksporten i tredje kvartal – udgør nu 20 procent af dansk eksport

Den samlede danske vareeksport til udlandet voksede i september med 4,5 pct. efter tungt dyk i juni og august, og det skyldes især dansk eksport af medicin til USA.

Eksport af danske lægemidler til især USA er med til at holde hånden under dansk eksport midt i coronakrisen. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Novo Nordisk, Lundbeck, Leo Pharma og andre danske flagskibe i medicinalindustrien holder lige nu hånden under dansk vareeksport til udlandet.

Dugfriske tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten til udlandet steg med 4,5 pct. i september, efter at være faldet tungt i månederne inden.

Drivkraften bag væksten skal især tilskrives en markant stigning i eksporten af medicin, ikke mindst til USA, hvor danske medicinalselskaber har kronede dage.

Ser man på de seneste ni måneder af 2020, er eksporten til USA vokset med næsten 15 pct. svarende til en vækst på 7,8 mia. kr. Ifølge Danmarks Statistik skyldes stort set hele stigningen eksporten af ’kemikalier’, der i Danmarks Statistiks terminologi i praksis betyder medicinalvarer.

Således voksede eksporten af kemikalier med 7,3 mia. kr. i de første ni måneder af 2020 sammenlignet med samme periode i 2019.

Udgør nu 20 pct. af samlet eksport

Hos Lægemiddelindustriforeningen, Lif, betoner afdelingschef Kasper Lindegaard på sin personlige Linkedin-profil, at eksporten fra den danske medicinalindustri er steget med 15 pct. i de seneste 9 måneder sammenlignet med samme periode sidste år, der i forvejen var rekordår.

Der er også sket en vækst i eksport af lægemidler fra tredje kvartal 2019 til tredje kvartal 2020, oplyser han.

"Pga. krisen er den øvrige vareeksport faldet med 8 pct. og derfor udgør lægemiddeleksporten nu 20 pct. af den samlede vareeksport. En fordobling siden 2010," skriver Kasper Lindegaard.

De aktuelle opløftende eksporttal kan dog ikke hamle op med eksportvæksten fra den danske medicinalindustri fra første kvartal, hvor danske medicinalfirmaer øgede sit salg af lægemidler med 32 pct. i forhold til samme periode sidste år.

Den – endnu mere markante – vækst i januar, februar og marts skyldtes dog især en øget efterspørgsel som følge af coronakrisen - enten for at sikre tilstrækkelige forsyninger på et tidspunkt, hvor man frygtede mangel eller på grund af stigende lægemiddelforbrug i forbindelse med corona.

I andet kvartal – april, maj og juni, steg eksporten fra den danske medicinalindustri med 12 pct. i forhold til samme periode sidste år, svarende til, at danske medicinalfirmaer hentede 33,4 mia. kr. hjem på salg af lægemidler til udlandet.

Med en omsætning på 72,3 mia. kr. efter årets første seks måneder udgjorde Danmarks eksport af lægemidler på daværende tidspunkt 21 pct. af den samlede danske vareeksport i år – i 2019, som indtil da var et rekordår, udgjorde lægemiddeleksporten 17,3 pct. svarende 127 mia. kr.

Set over årets første ni måneder er den samlede danske eksport faldet med 1,6 pct., men det kunne have været langt værre, når man ser hvor hårdt ramt flere af vores store handelspartnere er, skriver Søren V. Kristensen, cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

"Det er sådan set en god nyhed og afspejler blandt andet sammensætningen af den danske eksport, hvor medicin udgør en ikke ubetydelig del af eksporten. Eksporten af medicin er steget med imponerende 12,8 procent i indeværende år," skriver økonomen.

Fra 2009 til 2019 er eksporten af medicin vokset med astronomiske 488 pct. i USA, og det danske medicinboom betyder, at USA i dag er kravlet op over Tyskland på listen over største eksportmarkeder.

Sidste år solgte danske virksomheder for 44,3 mia. kr. medicin til amerikanerne. Danmarks samlede eksport til USA er i dag 155 mia. kr.

Medicinalindustrien taber momentum i 2. kvartal, men øger alligevel eksporten

Medicinalindustrien eksporterede for 39 mia. kr. i årets første tre måneder

Et stigende salg af medicin kan redde dansk eksport i USA

Medicinalindustrien eksporterede for 127 mia. kr. sidste år 

Mere fra Watch Medier

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs