Watch Medier

Ørsted-aktier i hopla giver rekordstigning i statens formue

Sidste år steg Ørsted-aktierne massivt. Det har medvirket til en rekordstor stigning i statens samlede formue. Generelt har de offentlige finanser klaret sig rigtig godt, mener cheføkonom.

En kursstigning i Ørsteds aktier påvirker statens formue positivt. | Foto: Jens Dresling

På trods af coronakrisen er den danske stats formue vokset sidste år. Det er særligt i de sidste tre måneder af året, at formuen er steget, viser tal fra Danmarks Statistik.

I årets fjerde kvartal er formuen vokset med 107,3 milliarder kroner til 253,3 milliarder kroner. Det er den største stigning nogensinde for statens formue.

Den rekordstore stigning kan primært forklares med store kursstigninger på 77 milliarder kroner i statens aktiebeholdning i energiselskabet Ørsted. Den danske stat ejer halvdelen af aktierne i Ørsted, der sidste år oplevede stor fremgang på aktiemarkedet. Her steg selskabets aktier omkring 80 procent.

Den danske stats formue består af aktiver som blandt andet aktier, obligationer og penge i Nationalbanken minus statens gæld.

Foruden udviklingen i statens formue viser tallene fra Danmarks Statistik også, hvordan de offentlige finanser har udviklet sig.

Samlet for 2020 viser de offentlige finanser et underskud på 26,7 milliarder kroner. Det er det største siden 2015, hvor underskuddet var på 27,1 milliarder kroner.

Underskuddet har været størst i fjerde kvartal og skyldes blandt andet store udgifter til de økonomiske tilskud, som staten har ydet virksomheder i form af hjælpepakkerne.

Ingen varig skade

Trods underskuddet vurderer Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, at de offentlige finanser generelt har klaret sig rigtig godt igennem coronakrisen i 2020.

"Vi har set en rekordfremgang i nettoformuen, og underskuddet på den offentlige saldo endte på beskedne 26,7 milliarder kroner. Det er en rigtig god nyhed, der viser, at de offentlige finanser på ingen måder har lidt varig skade som følge af coronakrisen. Staten har forsat store økonomiske muskler til at håndtere coronakrisen," siger Tore Stramer i en skriftlig kommentar.

"Coronakrisen har på ingen måde efterladt en regning, der skal betales i form af stigende skatter eller et lavere offentligt forbrug. Det er meget vigtigt og vil styrke dansk økonomis vækstpotentiale efter coronakrisen."

Mere fra Watch Medier

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs