Lundbeck-regnskab kan bringe oppræcisering trods modvind

Der kan være lagt op til en præcisering af forventningerne, når Lundbeck onsdag kommer med regnskab for årets første seks måneder.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
af ritzau finans

Valutamodvind, patentudløb og fortsat svære markedsvilkår ventes at præge Lundbecks andet kvartal, hvor der er udsigt til tilbagegang på såvel top- som bundlinje.

Efter en lang periode, hvor restriktioner og risiko for smitte har afholdt patienter fra at gå til lægen, lysner det dog så småt på den front, mener Sydbank, der også ser mulighed for, at Lundbeck oppræciserer forventningerne.

"Vi forventer, at markedsvilkårene i nogen grad er forbedret i andet kvartal i forhold til de foregående kvartaler med en tiltagende genåbning af samfundene og udrulningen af covid-19-vaccinerne. Hertil kommer et nemmere sammenligningsgrundlag for dele af produktporteføljen i forhold til andet kvartal 2020," skriver analytiker Søren Løntoft Hansen i en optakt.

Stærke modvinde

En svækket dollar sammen med patentudløbet i februar på Lundbecks lægemiddel Northera er dog for stor en mundfuld for Lundbeck helt at lukke hullet efter.

Senest har Lundbeck vurderet, at Northeras salg vil skrumpe omkring 70 pct. i år, da der er kommet flere kopier på markedet. Det svarer i sig selv til et omsætningsfald på knap 1,8 mia. kr. i år.

Analytikere venter da også ifølge estimater indsamlet af Lundbeck et dyk i omsætningen til 4031 mio. kr. i andet kvartal fra 4370 mio. kr. i samme kvartal sidste år.

Northera ventes at sælge for 153 mio. kr. mod 664 mio. kr. i andet kvartal sidste år, mens Lundbecks fire nøgleprodukter, der stadig er patentbeskyttet, vil kompensere med en estimeret fremgang på 11 pct. i kroner og endnu mere i lokal valuta til 2239 mio. kr.

Analytikerne vil i den forbindelse holde øje med salget af Lundbecks nyeste lægemiddel, Vyepti, til forebyggelse af migræne. Det blev først lanceret under pandemien i andet kvartal sidste år og bidrog derfor ikke med megen omsætning sidste år. I andet kvartal i år estimerer analytikerne ifølge Lundbeck, at Vyepti har solgt for 109 mio. kr. mod 14 mio. kr. i samme periode sidste år og 76 mio. kr. i første kvartal.

Mulighed for oppræcisering

Ser man på driftsindtjeningen venter analytikerne, at den skrumpede til 536 mio. kr. fra 747 mio. kr.

På årsbasis ligger analytikernes estimat for driftsindtjeningen dog i toppen af Lundbecks egen prognose om en driftsresultat på 1,8-2,3 mia. kr. Konsensus er 2189 mio. kr., og der kan dermed være lagt op til en præcisering.

"Lundbecks helårsprognose er meget bredt formuleret. Lundbeck bør være i stand til at indsnævre prognoseintervallet i forbindelse med kvartalsregnskabet," lyder i hvert fald vurderingen i Sydbank, der spår en driftsindtjening på 2188 mio. kr.

Lundbecks seneste forventning til omsætningen er 16,3-16,9 mia. kr., mens analytikerne og Sydbank estimerer en omsætning på henholdsvis 16,7 mia. kr. og 16,8 mia. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også