Kinesisk ejendomsgigant styrer mod afgrunden

Den enorme kinesiske ejendomskoncern China Evergrande kan kollapse med en gæld svarende til over 300 mia. dollar. En konkurs kan påvirke såvel det kinesiske ejendomsmarked som aktiemarkedet generelt, Næste uge kan blive afgørende.
Evergrade-ejendomsprojekt i provinsen Henan. | Foto: JADE GAO/AFP / AFP
Evergrade-ejendomsprojekt i provinsen Henan. | Foto: JADE GAO/AFP / AFP
af marketwire

Den kinesiske ejendomsgigant China Evergrande kan være på vej mod afgrunden, efter at gælden har hobet sig op i koncernen. Og det kan betyde, at internationale investorer, der de seneste år har købt op i Kina, nu skal forberede sig nu på fald på aktiemarkedet.

Evergrande har siden maj været i problemer, og der er frygt for, at et kollaps her kan påvirke den kinesisk ejendomssektor generelt.

Gælden lyder ifølge Reuters på op til 2000 mia. yuan svarende til 305 mia. dollar. Og på kort tid er aktiekursen i selskabet droppet fra 17,42 hongkongdollar i marts i år til nu 2,52 hongkongdollar.

I næsten uge skal endnu et afdrag på 80 mio. dollar falde, og flere kilder har over for Reuters sagt, at det er sandsynligt, at betalingen ikke vil falde - og konsekvensen kan blive en form for konkurs, hvor myndigheder træder til og sælger nogle af koncernens aktiver.

"Vi må se, hvad der sker. Der arbejdes sandsynligvis på en aftale i kulisserne, men vi har ingen klarhed, og vi har ikke rigtig fortilfælde, så det er ukendt farvand," siger Sid Dahiya, chef for emerging markets hos kapitalforvalteren Abrdn, tidligere Aberdeen Standard, til Reuters.

Evergrande advarede for godt to uger siden om, at det risikerede at misligholde sin gæld, hvis det ikke lykkedes at rejse kapital. Siden da er det blevet oplyst, at der ikke er gjort fremskridt i arbejdet.

Korthuset kan brase sammen

Analytikere siger, at hvis Evergrande - som har mere end 1300 ejendomsprojekter i over 280 byer - vælter, vil det helt fjerne ideen om, at nogle kinesiske virksomheder er for store til at falde.

Det vil nok stadig gælde for store statsejede virksomheder.

Indtil nu har effekterne fra Evergrandes problemer stort set været begrænset til Kinas andre meget gældsbelagte "højrente"-virksomheder. Men torsdag nåede det toneangivende indeks på børsen i Hongkong, Hang Seng, en ti-måneders bund, hvilket alligevel viser, at der er en vis spredning.

Data fra Emaxx viser, at Amundi, der er Europas største kapitalforvalter, har været den største ejer i forhold til Evergrandes internationale obligationer, selv om Amundi sandsynligvis har solgt lidt ud, før tingene blev virkelig grimme, skriver Reuters. Også UBS Asset Management nævnes som en af de store udenlandske investorer.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også