Watch Medier

Væksten i dansk økonomi skønnes en del lavere end hidtil antaget

Cheføkonom kalder det "ekstraordinært", at Danmarks Statistik har nedjusteret skønnet for væksten så meget.

Danmarks Statistik har nedrevideret skønnet for den økonomiske aktivitet kraftigt. | Foto: Jens Dresling

Den danske økonomi er vokset i tredje kvartal. Men væksten ser ud til at være mindre, end Danmarks Statistik tidligere har antaget.

Det fremgår af statistikbankens seneste skøn for økonomien i tredje kvartal.

Tidligere i november estimerede Danmarks Statistik, at økonomien var vokset med 2,0 procent i kvartalet. Men nu skønnes væksten at ende på 0,9 procent - altså under end det halve.

På trods af det reducerede vækstskøn mener finansminister Nicolai Wammen (S), at det "stadig går rigtig godt for dansk økonomi".

"Ser vi på det samlede billede af dansk økonomi, så er vi rent ud sagt kommet flyvende ud af krisen. BNP steg igen pænt i tredje kvartal, beskæftigelsen er den højeste nogensinde, og ledigheden er den laveste i 12 år," siger Wammen i en skriftlig kommentar.

Han tilføjer, at selv om smitten er blusset op igen, så er der gode muligheder for, at fremgangen kan fortsætte.

Ekstraordinært stor nedrevison

I Dansk Erhverv mener Tore Stramer, der er cheføkonom, at nedjusteringen fra Danmarks Statistik er "ekstraordinær".

"Selv om det tidligere høje tal for BNP-væksten i tredje kvartal næsten var for godt til at være sandt, så er det en ekstraordinært stor nedrevision, Danmarks Statistik har præsenteret her til morgen," skriver han i en kommentar.

Det er særligt nye, lavere skøn for produktion og forbrug i de tjenesteydende erhverv, der har udløst nedjusteringen fra Danmarks Statistik.

For andet kvartal har statistikbanken desuden nedjusteret skønnet for væksten til 2,2 procent fra tidligere 2,8 procent.

 

Mere fra Watch Medier

Maersk når ned på skattesats under to procent

Containerrederierne Maersk og tyske Hapag-Lloyd, der opererer under kritiserede tonnageskatteordninger, har fået halveret deres effektive skattesatser i andet kvartal i år, viser nye beregninger. Analysehus forudser politisk stormløb mod skatteordningen.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs