Watch Medier

Uro i Mellemøsten sender olieprisen op nær højeste niveau i syv år

Nordsøolien Brent ramte det højeste niveau i mere end syv år tirsdag morgen, til dels på baggrund af bekymringer for forsyningsforstyrrelser i Mellemøsten efter angreb.

Foto: Wintershall

Oliepriserne stiger tirsdag morgen, hvor nordsøolien Brent i en periode var oppe i højeste niveau i mere end syv år. Priserne understøttes af frygt for forsyningsforstyrrelser og uro i Mellemøsten.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster tirsdag morgen 87,32 dollar mod 85,99 dollar mandag eftermiddag. Det er det højeste niveau siden 29. oktober 2014, hvor nordsøolien ramte 87,55 dollar. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 85,01 dollar mod 83,83 dollar mandag eftermiddag.

Bekymringer for forsyningsforstyrrelser i Mellemøsten er tirsdag med til at understøtte oliepriserne, efter at oprørsgruppen Houthi fra Yemen, der bakkes op af Iran, har angrebet og dræbt tre i hovedstaden Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater.

De geopolitiske spændinger øger frygten for knaphed på oliemarkedet, skriver ANZ Research i en analyse ifølge Reuters.

I De Forenede Arabiske Emirater har olieselskabet Adnoc sat en kontinuitetsplan i effekt for at sikre stabil forsyning til både lokale og internationale kunder.

Også det kolde vintervejr på den nordlige halvkugle er med til at sende oliepriserne op, vurderer analytikere fra Commsec ifølge Reuters.

Det ulige forhold mellem udbud og efterspørgsel ses også fortsætte i nærmeste fremtid, mener nogle analytikere, da flere medlemmer af Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, har svært ved at pumpe ved fuld kapacitet som følge af manglende investeringer og afbrydelser.

Opec har sammen med sine allierede - samlet kendt som Opec+ - en aftale om at øge den daglige produktion med 400.000 tønder om måneden.

Den begrænsede produktion er ligeledes med til at understøtte priserne, mener Craig Erlam, der er analytiker i Oanda.

 

Mere fra Watch Medier

Efter gaslæk: Endegyldigt slut med russisk gas til vinter

De mystiske gaslæk på Nord Stream 1 og 2 i Østersøen betyder, at energimarkedet nu må indstille sig på, at der ikke vil blive sendt russisk gas til Europa i år. Utænkeligt, at det ikke er et målrettet angreb, siger kilde til tysk avis.

Læs også

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs