Lundbeck skuffer i 2021

I starten af 2021 udløb Lundbecks patent på midlet Northera. Det har givet færre indtægter og mindre overskud.
Foto: Lundbeck / PR
Foto: Lundbeck / PR
af ritzau

Udløbet af et patent har i 2021 været med til at give en lavere omsætning hos Lundbeck, der af samme årsag har tjent færre penge.

Det viser regnskabet for 2021 fra det danske medicinalselskab, som er specialiseret i at udvikle lægemidler mod hjernesygdomme som epilepsi, depression, angst, migræne, Huntingtons og Alzheimers.

I februar sidste år udløb Lundbecks patent på midlet Northera. Det bruges til behandling af svimmelhed hos eksempelvis Parkinson-patienter.

Udløbet har været medvirkende til, at Lundbeck har fået færre indtægter fra midlet, og det har haft indvirkning på indtjeningen.

Lundbecks overskud er i 2021 endt på 1,3 milliarder kroner. Det er 17 procent lavere end året før.

I regnskabet forklarer Lundbeck selv tilbagegangen med udløbet af patentet på Northera.

Patentudløbet har nemlig betydet, at det har været tilladt for konkurrenter at producere billigere kopier af midlet. Kopierne bliver derfor oftere udskrevet af læger til patienterne.

Den ændrede konkurrencesituation har betydet, at salget af Northera i 2021 er faldet med 74 procent til 665 millioner kroner. Det har medvirket til, at Lundbecks samlede omsætning i 2021 er faldet med otte procent til 16,3 milliarder kroner.

Samtidig er også prognosen for 2022 en skuffelse, idet Lundbeck venter en omsætning på 16,7-17,3 mia. kr. mod analytikernes forventninger om 17,5 mia. kr.

For 2021 foreslår Lundbeck-bestyrelsen udbetaling af et udbytte på 2,00 kr. per aktie mod ventet 2,66 kr. blandt analytikerne. Året før udbetalte Lundbeck 2,50 kr. per aktie.

Målt på omsætning er Lundbeck fortsat blandt Danmarks 30 største virksomheder.

Selskabet er noteret på fondsbørsen i København og indgår i C25-indekset, der består af de største og mest værdifulde virksomheder.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også