Aktieanalytiker ser risiko for Vestas-underskud i 2022

Krigen i Ukraine kan sætte sine spor hos Vestas, mens årsregnskabet fra Nordex afslører, at rivalen ikke har hævet sine priser ligeså meget som den danske mølleproducent. Derfor kan det ende med et resultat tæt på nul eller måske endda underskud hos Vestas i 2022, lyder det fra analytiker.
Foto: vestas
Foto: vestas
AF MARKETWIRE

Der er modvind på flere fronter i øjeblikket for vindmølleproducenten Vestas, som risikerer at komme ud af 2022 med et underskud på bundlinjen.

Det vurderer aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank, som dog ser attraktive vækstperspektiver for Vestas sidenhen og mulighed for klare forbedringer fra 2023.

”Meget peger lige nu på, at vores aktuelle forventninger om et nettoresultat på 293,9 mio. euro i år er for optimistisk, og at Vestas kan komme væsentligt tættere på et nulresultat eller måske endda underskud i 2022,” skriver Jacob Pedersen i et notat.

Han venter, at krigen i Ukraine kommer til at sætte sine spor i Vestas’ regnskab i år, og selskabet kommer til at nedskrive sine russiske aktiver.

”Desuden vil forsinkelser/annullering af projekter i Ukraine og Rusland koste på vækst og rentabilitet. Fortsat høje transportomkostninger og råvarepriser vil desuden plage,” fremhæver Jacob Pedersen.

Han konstaterer på baggrund af tirsdagens regnskab for 2021 fra den tyske rival Nordex, at ikke alle har lige travlt med at hæve møllepriserne.

”Regnskabet afslører, at Nordex slet ikke i samme grad som Vestas har hævet de gennemsnitlige salgspriser i fjerde kvartal, skriver analytikeren, som dog påpeger, at regnskaberne ikke afslører et fuldstændigt retvisende billede af den underliggende prisudvikling.”

Mens Vestas har løftet priserne med ca. 20 pct., så ligger Nordex kun med 6 pct. i kvartalet.

”Det forklarer, hvordan Nordex har vundet markedsandele i fjerde kvartal 2021, hvor selskabets ordreindgang målt i MW faktisk er højere end Vestas’ – men hvor værdien af samme er marginalt lavere,” fremhæver Jacob Pedersen.

Sydbank fastholder købsanbefalingen på Vestas-aktien, idet ”attraktive vækstperspektiver og salgsprisforhøjelser vil bane vej for massive forbedringer allerede fra 2023”.

Vestas får ordre i Argentina

Nordex overrasker positivt med vækstprognose

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også