Watch Medier

Minkfarme tættere på at løse gåden: Måger kan være skyld i coronaspredning

Københavns Universitet har undersøgt fire måger, hvor der blev fundet coronavirus på en af fuglenes fødder. Det kan muligvis forklare, hvordan smittespredningen mellem danske minkfarme sker.

Foto: PER FOLKVER

Coronavirus på en mågefod kan muligvis åbne døren for opdagelsen af en mulig kilde til smittespredningen blandt danske minkfarme.

Københavns Universitet har undersøgt fire måger, og nu viser det sig, at en af fuglene bar rundt på coronavirus på sin fod, skriver DR.

Opdagelsen betyder ikke, at mågen har været inficeret med virusset, men den i stedet har haft sygdommen på overfladen af kroppen.

"At få det belyst er det aller allervigtigste for at forebygge, at flere farme bliver smittet, og at man forhindrer yderligere smittespredning. Det allervigtigste er at vide, hvordan det flytter sig," siger Anne Sofie Vedsted Hammer, der er lektor og dyrlæge på institut for veterinærhusdyrvidenskab på Københavns Universitet, til mediet.

Københavns Universitet vil nu undersøge flere måger, og om det er muligt at smitten fra mågens fod kan overføres til en mink.

Man har stadig ikke fundet nogen forklaring på, hvordan smitten spreder sig mellem de danske minkfarme.

I alt har 166 minkfarme været smittet med eller mistænkt for at have coronavirus. I begyndelsen var det kun nordjyske minkfarme, som blev ramt, men senere har coronavirussen spredt sig ned gennem Jylland.

Myndighedernes strategi for at forhindre smittespredningen har mødt stor kritik fra branchen. Som reglerne er nu, skal alle minkbesætninger inden for en radius af 7,8 km af en smittet minkfarm aflives.

Både organisationen Danske Minkavlere og en samling af 31 dyrelæger er kommet med forslag på, hvordan strategien skal være. Fokus her er særligt at bevare avlsdyrene ved en eventuel aflivning.

Mere fra Watch Medier

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs