Storbritannien godkender Pfizer-vaccine og vaccinerer fra næste uge

Medicinalselskaberne Pfizer og Biontech har vundet første del af vaccinekapløbet, idet de har fået godkendt deres coronavaccine i Storbritannien. Vaccinen bliver taget i brug i næste uge.
Pfizer og Biontechs vaccine kan nu anvendes i Storbritannien. | Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714
Pfizer og Biontechs vaccine kan nu anvendes i Storbritannien. | Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714
AF RITZAU OG HELLA ANDERSEN

Den første godkendelse af en coronavaccine i den vestlige verden kom i hus onsdag den 2. december 2020. Den tilfaldt medicinalselskaberne Pfizer og Biontech, hvis vaccine nu er godkendt til brug i Storbritannien.

Det er den britiske myndighed Medicines & Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA), der har givet nødgodkendelsen.

De britiske sundhedsmyndigheder regner med at begynde at vaccinere i næste uge, rapporterer nyhedsbureauet Reuters, og planen bekræftes at premierminister Boris Johnson.

Dermed er det såkaldte vaccinekapløb i første omgang vundet af samarbejdet mellem amerikanske Pfizer og tyske Biontech.

Selskaberne har også indleveret godkendelsesansøgninger i USA og hos EU's lægemiddelagentur. I USA kan godkendelserne komme 10. december og i EU senest 29. december.

Rusland godkendte i august en vaccine, men godkendelsen var baseret på forsøg med kun 76 personer. Kina har givet tre vacciner en nødgodkendelse.

Pfizer har haft cirka 44.000 personer med i et afsluttende forsøg forud for godkendelsen. I forsøget har vaccinen vist en effektivitet på 95 procent.

Det amerikanske medicinalselskab fremhæver i en pressemeddelelse, at godkendelsen i Storbritannien er den første i verden for en vaccine, der har været igennem et fase 3-studie, som normalt er sidste forsøg inden en eventuel godkendelse af et lægemiddel.

Modernas vaccine følger lige i hælene

Den næste britiske vaccinegodkendelse kan dog komme meget snart, idet amerikanske Modernas vaccine kan blive godkendt om en uges tid i Storbritannien. Den bygger på samme teknologi, som er anvendt i Pfizer/Biontechs vaccine.

Senere ventes mindst ti øvrige vaccinekandidater at søge om godkendelser.

Og hvilke vacciner der ender med at vinde det kommercielle kapløb, er langtfra afgjort. Bivirkninger, varigheden af immunitet, produktionskapacitet og ikke mindst krav til opbevaring og holdbarhed kan blive afgørende for, hvilke vacciner der reelt bliver mest udbredt.

Begge de to første vacciner kræver således meget lave opbevaringstemperaturer, mens den aktuelle treer - en vaccine fra Astrazeneca - kan klare sig i et almindeligt køleskab.

Læs mere her:

Pfizer og Biontech søger om EU-godkendelse af coronavaccine

Næste coronavaccine meldt klar til ansøgning om godkendelse

WHO forventer en næsten normal verden i 2021

Vaccinekapløb tæt på målstregen: 10. december afgøres godkendelse i USA

Astrazenecas covid-vaccine viser gennemsnitlig effekt på 70 procent

Briter vil måske godkende vaccine før USA: Stiler mod 1. december 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også