Ejendomdanmark: Restancetal falder men butikkerne er mere pressede end i foråret

Selv om gælden for ubetalt husleje faldt i december, vurderer Ejendomdanmark, at de danske butikkers udgangspunkt er dårligere end før den første store nedlukning i marts.
Et mennesketomt Strøget i København. | Foto: Mogens Flindt
Et mennesketomt Strøget i København. | Foto: Mogens Flindt

I et nedlukket Danmark gisper mange butiksejere efter vejret, og selv om gælden for manglende huslejer, de såkaldte restancetal, faldt i andet halvår af 2020, så er udgangspunktet værre end i foråret. Det skriver Ejendomdanmark i en pressemeddelelse baseret på en ny analyse foretaget af ejendomsbranchens interesseorganisation.

Butikkernes restancer faldt i december med 1,3 procentpoint, hvilket betød, at de manglende huslejer alt i alt beløb sig til ca. 1,3 mia. kr.

På trods af regeringens hjælpepakker udgør de nuværende restriktioner ifølge Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomdanmark, "en økonomisk mavepuster til et butiksliv, der er i knæ".

"Vi ved, at der bliver indgået aftaler og fundet løsninger over hele landet i samarbejde mellem butikkerne og deres udlejere. Men det er en gyser, og en problemstilling, vi som samfund til stadighed er nødt til at forholde os til," siger han i meddelelsen.

"Butikkerne i storcentrene savnede jo mange af deres kunder under både Black Friday og julehandlen. Både af kundernes – nødvendige – forsigtighedshensyn og grundet nedlukningen i november. Centrene har en stor interesse i at bevare deres lejere, så der bliver arbejdet hårdt lokalt for at finde løsninger. Men udlejerne er heller ikke uden finansielle forpligtelser, og for f.eks. de internationale aktører er det jo et problem, de kæmper med over hele verden."

Hos Ejendomdanmark vurderer man, at restancetallene kan stige igen i de kommende opgørelser, da flere erhvervslejere betaler leje på kvartalsbasis.

De nuværende restriktioner, der foreløbig gælder frem til 7. februar, betyder, at indkøbscentre samt butikker, der ikke forhandler dagligvarer, skal holde lukket. Det samme gælder såkaldt liberale serviceerhverv som frisører, køreskoler etc.

Ejendomdanmark-chef: Det har været svært at se erhvervsdrivende kæmpe for at overleve 

Krisen skubber fart i nye huslejeaftaler for butikker

Restancer på husleje stiger igen: Butikker og restauranter skylder 2 mia. kr. 

Ejendomsejere har 7,6 mia. kr. i klemme hos kriseramte virksomheder 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også