Watch Medier

Ejendomdanmark: Restancetal falder men butikkerne er mere pressede end i foråret

Selv om gælden for ubetalt husleje faldt i december, vurderer Ejendomdanmark, at de danske butikkers udgangspunkt er dårligere end før den første store nedlukning i marts.

Et mennesketomt Strøget i København. | Foto: Mogens Flindt

I et nedlukket Danmark gisper mange butiksejere efter vejret, og selv om gælden for manglende huslejer, de såkaldte restancetal, faldt i andet halvår af 2020, så er udgangspunktet værre end i foråret. Det skriver Ejendomdanmark i en pressemeddelelse baseret på en ny analyse foretaget af ejendomsbranchens interesseorganisation.

Butikkernes restancer faldt i december med 1,3 procentpoint, hvilket betød, at de manglende huslejer alt i alt beløb sig til ca. 1,3 mia. kr.

På trods af regeringens hjælpepakker udgør de nuværende restriktioner ifølge Jannick Nytoft, adm. direktør i Ejendomdanmark, "en økonomisk mavepuster til et butiksliv, der er i knæ".

"Vi ved, at der bliver indgået aftaler og fundet løsninger over hele landet i samarbejde mellem butikkerne og deres udlejere. Men det er en gyser, og en problemstilling, vi som samfund til stadighed er nødt til at forholde os til," siger han i meddelelsen.

"Butikkerne i storcentrene savnede jo mange af deres kunder under både Black Friday og julehandlen. Både af kundernes – nødvendige – forsigtighedshensyn og grundet nedlukningen i november. Centrene har en stor interesse i at bevare deres lejere, så der bliver arbejdet hårdt lokalt for at finde løsninger. Men udlejerne er heller ikke uden finansielle forpligtelser, og for f.eks. de internationale aktører er det jo et problem, de kæmper med over hele verden."

Hos Ejendomdanmark vurderer man, at restancetallene kan stige igen i de kommende opgørelser, da flere erhvervslejere betaler leje på kvartalsbasis.

De nuværende restriktioner, der foreløbig gælder frem til 7. februar, betyder, at indkøbscentre samt butikker, der ikke forhandler dagligvarer, skal holde lukket. Det samme gælder såkaldt liberale serviceerhverv som frisører, køreskoler etc.

Ejendomdanmark-chef: Det har været svært at se erhvervsdrivende kæmpe for at overleve 

Krisen skubber fart i nye huslejeaftaler for butikker

Restancer på husleje stiger igen: Butikker og restauranter skylder 2 mia. kr. 

Ejendomsejere har 7,6 mia. kr. i klemme hos kriseramte virksomheder 

Mere fra Watch Medier

EU-lande enige om profitloft for energiselskaber

Efter længere tids tilløb er EU’s medlemslande nået til enighed om prisloft på bæredygtige energiselskaber. Nye estimater med forbehold for fastpriskontrakter viser, at en såkaldt windfall-skat kun vil sende få milliarder kroner i den danske statskasse.

Mærsk-flåden skruer farten ned

Mærsks flåde af containerskibe vil sænke farten og spare brændstof som reaktion på det markante dyk i fragtefterspørgslen, fastslår topchef Søren Skou i interview med Reuters.

Elgiganten må vinke farvel til salgsrekord efter et todelt år

Elgiganten fortsætter i sit nye årsregnskab takterne fra året før med en næsten uændret omsætning på over 7 mia. kr. og et let forbedret overskud på 103,4 mio. kr. Det skæve regnskabsår var dog præget af meget skiftende tendenser. ”Vi kom ud af pandemien med rygvind, inden vi har set en opbremsning i markedet,” forklarer topchef.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs