Watch Medier

Firmaer fra historisk stor hvidvasksag er fortsat i nyt kompleks

En kortlægning foretaget af to danske medier viser, at 168 firmaer, der indgik som kunder i den såkaldte Greed-hvidvasksag, er fortsat som kunder i et nyt kompleks på 13 selskaber, som nu er erklæret konkurs og har efterladt moms- og skattegæld på over 300 millioner kroner.

Københavns Byret lægger lokaler til retssagerne om Operation Greed. | Foto: Anthon Unger

Svindlen i den såkaldte Greed-sag, også kendt som Danmarks største sag om hvidvask, er rykket over i et nyt kompleks, hvor den har kunnet fortsætte.

Det billede tegninger sig på baggrund af en kortlægning lavet af Information og Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans.

Kortlægningen viser, at 168 firmaer, der indgik som kunder i Greed-sagen, bagefter er fortsat som kunder i et nyt kompleks på 13 selskaber, der er erklæret konkurs og har efterladt moms- og skattegæld på over 300 millioner kroner.

Ifølge Boris Frederiksen, der er en af landets førende konkursadvokater og partner hos Kammeradvokaten, er den store overraskelse ikke, at den slags foregår. Overraskelsen er, hvor stort et omfang det har.

"Hvis man tror, at det er noget, der foregår i et lille hjørne af samfundet, så tager man fejl," siger Boris Frederiksen til Information.

Han bakkes op af Lars Loftager Jørgensen, partner hos Deloitte. Det kommer bag på ham, i og med at han troede, at der var ressourcer nok til at opdage, begrænse og lukke den form for svindel.

"Det, at de samme firmanavne og personer kan rulle fra den ene konstruktion til den anden, hvor moms og skat forsvinder, er stærkt foruroligende," siger Lars Loftager Jørgensen til Information.

17 tiltalt i Greed-sagen

I Greed-sagen sidder 17 personer på anklagebænken i Københavns Byret. De er tiltalt for blandt andet moms- og skattesvig for 300 millioner kroner og hvidvask for over en halv milliard kroner.

Ifølge anklagemyndigheden modtog op mod 900 firmaer fiktive fakturaer og indbetalte penge til 11 firmaer, der formodes at have indgået i storstilet svindel.

Disse 11 nøglefirmaer indbetalte aldrig den skyldige moms og skat.

I forbindelse med Greed-sagen blev der ikke rejst tiltale mod de op mod 900 kunder, som kanaliserede penge ind i den formodede svindel.

Anklagemyndigheden ved Københavns Politi oplyser, at kunderne "af ressourcehensyn" ikke er omfattet af sagen.

Ud af de 900 firmaer er 168 altså - bevidst eller ubevidst - involveret i et nyt kompleks, hvor de har været kunder hos et eller flere af 13 centrale firmaer, der har oparbejdet stor gæld til statskassen.

Skatteminister Morten Bødskov (S) betegner sagen som "meget alvorlig".

Til Information siger han, at sagens omfang kraftigt understreger behovet for at få styrket indsatsen i skattevæsenet.

Ministeren tilføjer, at den indsats skal foregå i et tættere samarbejde med de øvrige myndigheder.

Information og Finans har forsøgt at få kommentarer fra direktørerne i de omtalte 13 selskaber.

De, der har udtalt sig eller har afgivet forklaring i Skifteretten, hævder alle på nær en at have været stråmandsdirektører uden adgang til selskabets bankkonti.

Mere fra Watch Medier

EU-lande enige om profitloft for energiselskaber

Efter længere tids tilløb er EU’s medlemslande nået til enighed om prisloft på bæredygtige energiselskaber. Nye estimater med forbehold for fastpriskontrakter viser, at en såkaldt windfall-skat kun vil sende få milliarder kroner i den danske statskasse.

Mærsk-flåden skruer farten ned

Mærsks flåde af containerskibe vil sænke farten og spare brændstof som reaktion på det markante dyk i fragtefterspørgslen, fastslår topchef Søren Skou i interview med Reuters.

Elgiganten må vinke farvel til salgsrekord efter et todelt år

Elgiganten fortsætter i sit nye årsregnskab takterne fra året før med en næsten uændret omsætning på over 7 mia. kr. og et let forbedret overskud på 103,4 mio. kr. Det skæve regnskabsår var dog præget af meget skiftende tendenser. ”Vi kom ud af pandemien med rygvind, inden vi har set en opbremsning i markedet,” forklarer topchef.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs