Watch Medier

Global chipindustri i knæ giver højere priser på elektronikvarer

En blanding af storpolitiske slagsmål og coronapandemien har givet store udfordringer for den globale chipindustri, og det vil give højere priser på elektronikvarer, skriver Jyllands-Posten.

Hos blandt andre Apple frygter man at måtte udsætte lanceringen af nye produkter. | Foto: TATYANA MAKEYEVA/REUTERS / X02468

Verdens chipindustri er i vildrede, og det kan gøre forbrugerelektronik til lidt af en mangelvare.

Det skriver Jyllands-Posten Erhverv.

Den globale chipindustri har siden begyndelsen af sidste år gennemgået varierende grader af krise.

En grim blanding af pandemi og geopolitisk rivalisering mellem USA og Kina har bidraget til udfordringerne, men krisen er også et udtryk for, at Samsung og taiwanske TSMC har noget nær monopol på produktionen.

Først førte coronapandemiens nedlukninger til en massiv stigning i efterspørgslen på forbrugerelektronik, da alle holdt sig hjemme.

Mens smitten spredte sig, begyndte Kinas elektronikgiganter med Huawei i front at hamstre de vigtige chips, fordi USA's sanktioner truede i horisonten. Sidste år steg importen af chips i Kina derfor med 380 mia. dollar - svarende til næsten en femtedel af landets samlede import.

Flaskehalsen i industrien snævrede endnu mere til, da vinterstormen i Texas tvang chipproducenter i området til at indstille produktionen.

Den globale mangel på chips er langt fra forløst, og nu fornemmer alle verdens bilmærker konsekvenserne i form af forsinkede produktionslinjer. Også hvidevareproducenter samt Microsoft og Sony har skåret i udbuddet af deres elektroniske varer.

Hos Samsung og Apple frygter man at måtte udsætte lanceringen af deres nyeste modeller, mens de ældre af slagsen nemt kan blive dyrere.

"Der er ingen tegn på, at udbuddet snart matcher efterspørgslen. Imens stiger priserne på tværs af forsyningskæderne. Det her vil få konsekvenser for almindelige mennesker. Forvent at biler stiger i pris, at mobiler stiger i pris. Dette års iPhones vil ikke være billigere end sidste års," siger Neil Campling, der er forsker ved analysefirmaet Mirabaud, ifølge Børsen.

Intel vil bruge 20 mia. dollar på at bygge to nye fabrikker

Global mangel på computerchips er nået et kritisk niveau 

Mere fra Watch Medier

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs