
Verdens chipindustri er i vildrede, og det kan gøre forbrugerelektronik til lidt af en mangelvare.
Det skriver Jyllands-Posten Erhverv.
Den globale chipindustri har siden begyndelsen af sidste år gennemgået varierende grader af krise.
En grim blanding af pandemi og geopolitisk rivalisering mellem USA og Kina har bidraget til udfordringerne, men krisen er også et udtryk for, at Samsung og taiwanske TSMC har noget nær monopol på produktionen.
Først førte coronapandemiens nedlukninger til en massiv stigning i efterspørgslen på forbrugerelektronik, da alle holdt sig hjemme.
Mens smitten spredte sig, begyndte Kinas elektronikgiganter med Huawei i front at hamstre de vigtige chips, fordi USA's sanktioner truede i horisonten. Sidste år steg importen af chips i Kina derfor med 380 mia. dollar - svarende til næsten en femtedel af landets samlede import.
Flaskehalsen i industrien snævrede endnu mere til, da vinterstormen i Texas tvang chipproducenter i området til at indstille produktionen.
Den globale mangel på chips er langt fra forløst, og nu fornemmer alle verdens bilmærker konsekvenserne i form af forsinkede produktionslinjer. Også hvidevareproducenter samt Microsoft og Sony har skåret i udbuddet af deres elektroniske varer.
Hos Samsung og Apple frygter man at måtte udsætte lanceringen af deres nyeste modeller, mens de ældre af slagsen nemt kan blive dyrere.
"Der er ingen tegn på, at udbuddet snart matcher efterspørgslen. Imens stiger priserne på tværs af forsyningskæderne. Det her vil få konsekvenser for almindelige mennesker. Forvent at biler stiger i pris, at mobiler stiger i pris. Dette års iPhones vil ikke være billigere end sidste års," siger Neil Campling, der er forsker ved analysefirmaet Mirabaud, ifølge Børsen.