Watch Medier

Arla vil købe andelshavernes grønne strøm

Andelshavere i Arla kan nu sælge energi fra solpaneler og vindmøller til mejeriselskabet, hvor et nyt cirkulært system skal etableres. Det kommer hele værdikæden til gavn, lyder det fra Arla.

Foto: Carsten Andreasen/ERH

Arlas andelshavere kan nu få en økonomisk gevinst for den energi, der produceres på bedrifterne gennem blandt andet solpaneler og vindmøller.

Således vil Arla nu købe mælkeproducenternes grønne strøm i et forsøg på at danne et cirkulært system. Andelshaverne kan tjene penge på sin grønne strøm, og Arla kan reducere sin CO2e-udledning.

Det skriver Arla i en pressemeddelelse.

Ifølge Hanne Søndergaard, der er Arlas chef for bæredygtighed, kan tiltaget øge bæredygtigheden i værdikæden til gavn for alle parter.

"Arlas landmænd kan hjælpe deres egen virksomhed med at fremskynde overgangen til vedvarende energi, og virksomheden kan samtidig maksimere værdien af deres investeringer i vedvarende energi," siger Hanne Søndergaard i meddelelsen.

Initiativet vil foregå i et lukket system, hvor der vil udstedes oprindelsesgarantier for vedvarende energi. Arla forventer, at en femtedel af virksomhedens elforbrug kan dækkes af andelshavernes oprindelsesgarantier.

Førhen kunne landmændene sælge sine garantier til udefrakommende parter, men ved at sælge til andelsselskabet, kan landmændene opnå den fulde markedsværdi ifølge Arlas formand Jan Toft Nørgaard.

"Den fulde fortjeneste for GO'erne, som vi med dette tiltag sikrer går til landmændene, bærer ingen ekstraomkostninger med sig for andelsselskabet og bidrager samtidig positivt til businesscasen for de Arla-landmænd, der overvejer at investere i vedvarende energi," siger Jan Toft Nørgaard.

Siden 2015 er udledningen af Arlas drift faldet med 24 pct., og andelen af vedvarende energi til drift ligger på nuværende tidspunkt på 35 pct.

24 pct. af Arlas andelshavere producerer i dag vedvarende energi gennem vindmøller og solpaneler ifølge Arlas data for klimatjek.

Mere fra Watch Medier

Læs også

Relaterede

Seneste nyt fra alle vores medier

Jobs fra alle vores medier

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs