Danske Bank og Nordea lokker virksomheder med grøn millionrabat

Danske og Nordea har tilsammen allerede udlånt 35 mia. kr. i såkaldt grønne lån til samlet set 40 nordiske kunder.
Foto: Magnus Eidem
Foto: Magnus Eidem
af ritzau finans

Danske Bank og Nordea Bank topper den nordiske liste over banker, der har givet ESG-koblede lån. Den type lån har udsigt til kæmpevækst, men der advares fra anden side om, at det kan anvendes til "greenwashing".

Det skriver Finans.

ESG-lånene giver virksomhederne mulighed for spare millioner af omkostninger, når de låner penge i banken, hvis de kan demonstrere, at de lever op til en række mål om CO2-reduktion og andre mål for bæredygtighed.

Danske og Nordea har tilsammen allerede udlånt 35 mia. kr. til samlet set 40 nordiske kunder gennem denne type lån. Og det beløb kan vokse til 200 mia. kr. inden for tre år, mener Peder Bach, direktør med ansvar for store virksomhedskunder i Nordea Bank.

"ESG-koblede lån kommer til at overtage en meget stor del af lånemarkedet inden for de næste tre år, i takt med at virksomhedernes nuværende kreditfaciliteter skal genforhandles. Jeg vil vove den påstand, at det er meget få virksomheder, der ikke overvejer den mulighed for at bevæge sig i en bæredygtig retning og på samme tid opnå en rabat på deres kreditaftale," spår Peder Bach over for Finans.

Danske Bank fører an og har siden 2019 ydet lån i denne genre for knap 20 mia. kr., mens Nordea ligger nummer to med godt 15 mia. kr.

Lars Krull, seniorrådgiver på Aalborg Universitet, advarer dog om, at der ikke er regler for de særlige ESG-produkter og derfor heller ingen garantier for, hvor grønne de er.

"Der er ingen ægte regulering af dette. Så der kan være meget elastik i, hvad man kalder bæredygtigt," mener Lars Krull.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også