Efter afvist købstilbud: Arbejdernes Landsbank øjner samarbejder med Vestjysk Bank

Det var "helt naturligt", at bestyrelsen i Vestjysk Bank ikke vil anbefale købstilbuddet fra Arbejdernes Landsbank, mener bankens ordførende direktør. Han forventer nu, at de to banker skal indgå et samarbejde.
Gert Jonassen, ordførende direktør i Arbejdernes Landsbank, mener, at der er gode muligheder for, at AL og Vestjysk Bank kan komplementere hinanden. | Foto: Brian Karmark/ERH
Gert Jonassen, ordførende direktør i Arbejdernes Landsbank, mener, at der er gode muligheder for, at AL og Vestjysk Bank kan komplementere hinanden. | Foto: Brian Karmark/ERH
AF THOMAS NYGAARD MADSEN OG METTE MANDRUP

Det kom ikke som et lyn fra en klar himmel for Arbejdernes Landsbanks ordførende direktør, Gert Jonassen, at Vestjysk Banks bestyrelse tirsdag sagde nej tak til det pligtmæssige købstilbud, som blev fremsat for godt to uger siden. Over for FinansWatch kalder Gert Jonassen den beslutning "helt naturlig".

Købstilbuddet, som lyder på 3,45 kr. pr. Vestjysk Bank-aktie, er udløst af Arbejdernes Landsbank køb af Nykredit og AP Pensions aktier i Vestjysk Bank. Det har bragt Arbejdernes Landsbanks ejerandel op på godt 60 pct. – og dermed langt over den tredjedel af ejerskabet, som udløser en tilbudspligt.

Meget tyder dermed på, at en række af de nuværende Vestjysk Bank-aktionærer forsætter som en del af ejerkredsen. Det scenarie har Gert Jonassen intet imod.

"Vi har det fint med, at mange lokale aktionærer forbliver ombord. Det har vi hele tiden sagt," siger han.

Afviser nyt bud

Vestjysk Banks bestyrelses nej tak til tilbuddet på 3,45 kr. pr. aktie bunder bl.a. i, at bestyrelsen ikke mener, at prisen er attraktiv. Gert Jonassen oplyser, at Arbejdernes Landsbank ikke har tænkt sig at give et nyt bud på den resterende del af Vestjysk Bank-aktierne.

Prisen på 3,45 kr. pr. aktie er den samme, som Arbejdernes Landsbank betalte for de aktier, som banken i foråret købte af AP Pension og Nykredit. Gert Jonassen mener, at det pligtmæssige bud på alle aktier ville se omtrent magen til ud, hvis det skulle gives med den viden, som man i dag har om Vestjysk Banks resultater.

"Jeg ville sikkert være nødt til at betale for, at de har tjent nogle penge. Dengang fik vi en uvildig vurdering af SEB, og vi bød en lille smule over den vurdering. Jeg synes stadig, det er den rigtige pris i forhold til den case, vi kigger på," siger han.

Glad for majoritetsandel

Med Vestjysk Banks bestyrelses anbefaling har Arbejdernes Landsbank kurs mod at blive majoritetsejer fremover, men altså uden udsigt til at overtage det fulde ejerskab af Vestjysk Bank. Det passer Gert Jonassen fint.

"Vi ser det som to selskaber, der kan komplementere hinanden og ikke som en fusionscase," siger han.

Direktøren mener, at de to banker har hver deres styrkepositioner, som de hver især kan lære af.

"Vi er meget stærke på private og vil gerne noget mere på erhverv, og de er stærke på erhverv. Så jeg synes, de to lagt sammen og set som en helhed komplementerer hinanden på en god måde," siger Gert Jonassen og uddyber:

"Vestjysk Bank har et stærkt brand. Banken står stærkt i sit geografiske område. Den har en stærk tilgang på erhverv. Det er nogle af de ting, som vi gerne vil tættere på. Det er også i et geografisk område, hvor vi ikke har den store repræsentation."

Nedbringe omkostninger

Der er udsigt til, at Arbejdernes Landsbank bliver et systemisk vigtigt pengeinstitut, en såkaldt SIFI-bank, og det giver nogle fordele, vurderer Gert Jonassen.

"De to selskaber kan komplementere hinanden, men også få den samlede volumen, som gør, at vi som kommende SIFI-institut kan få adgang til nogle mere favorable vilkår på forskellige områder. Vi er godt klar over, at vi skal stille med mere kapital, men på alle mulige fronter vil vi selvfølgelig udnytte de fordele, der er ved at få den her større volumen som koncern," siger han.

Gert Jonassen ser for sig, at de to banker kan samarbejde på flere områder.

"Der er mange ting, vi kan lave på omkostningssiden, uden man behøver at slå pjalterne helt sammen. Det skal vi selvfølgelig tale med Vestjysk Bank om. Men det væsentligste for mig er at bevare deres brand og deres toplinje. Det er det, de er gode til, og de skal blive ved med," siger han og nævner compliance, hvidvask, risikostyring og mulighed for bedre priser, når der skal hentes kapital, som steder, hvor der kan hentes penge.

Netop en reduktion i omkostningerne har længe været et mål i Arbejdernes Landsbank, hvor det i 2020 kostede cirka en krone at tjene en krone på bankdriften. Omkostningerne steg sidste år med 6,2 pct., og det skyldtes ifølge Gert Jonassen, at man blandt andet havde ekstra udgifter til compliance, stigende udgifter til medarbejderes løn og større omkostninger til datacentralen BEC.

"Vi arbejder benhårdt på at få det bragt ned," sagde Gert Jonassen til FinansWatch i februar.

Flere funktioner i Herning

Gert Jonassen er åben for at finde ud af, hvor de funktioner, der kan slås sammen, skal ligge.

"Jeg ser ikke problemer i at lægge nogle fællesfunktioner i Herning (hvor Vestjysk Bank får hovedsæde, red.). Det ser jeg som en supergod idé. Der er ikke noget religion hos mig i forhold til det," siger Gert Jonassen.

Selvom der er penge at spare, vurderer han ikke, at der bliver behov for færre medarbejdere på tværs af de to banker.

"Jeg tror på, at hvis man bliver ved med at effektivisere sine arbejdsgange og sine processer, så får du frigjort noget tid, som du kan bruge til kunderne – både eksisterende og nye. Det er den landevej, som jeg tror, at begge selskaber skal køre på," siger Gert Jonassen.

Med majoriteten af ejerskabet får Arbejdernes Landsbank mulighed for at præge sammensætningen af bestyrelsen og derigennem direktionen i Vestjysk Bank. Claus Jensen, næstformand i Arbejdernes Landsbank, er også medlem af Vestjysk Banks bestyrelse. Men Arbejdernes Landsbank har ikke tænkt sig at oversvømme Vestjysk Banks bestyrelse med egne medlemmer eller at presse på for udskiftning i direktionen.

"De driver en god forretning. Det er jo derfor, vi gerne vil være medejer af den," siger Gert Jonassen.

Vestjysk Banks bestyrelse kan ikke anbefale købstilbud fra Arbejdernes Landsbank 

Vestjysk-formand: Prisen var ikke repræsentativ  

I Arbejdernes Landsbank koster det en krone at tjene en krone på bankdriften

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også