Exit-operatør sagde farvel til 20 firmaer i 2020

Exit-operatøren Borean Innovation afhændede trods corona en snes firmaer i 2020, og overordnet har de fire danske exit-operatører gennemført mere end 100 exits. Men der er stadigvæk masser af firmaer, der skal finde nye ejere.
Foto: Colourbox / arkivfoto
Foto: Colourbox / arkivfoto

Den ene af de fire danske exit-operatør, Borean Innovation, gennemførte sidste år 20 exits fra firmaets portefølje. Det fremgår af firmaets regnskab for 2020.

Borean var indtil 2019 et af de såkaldte innovationsmiljøer, der med, delvist, statsmidler i ryggen skulle investere risikovillig kapital i virksomheder, der befandt sig i de meget tidligere faser af deres udvikling.

"Vores ambition har været at fungere som bindeled mellem tech-startups og det private kapitalmarked – eksempelvis venturekapital og business angels," som Borean selv formulerer det på sin hjemmeside og tilføjer:

"I dag er Borean Innovation udvalgt som en af de fire exit-operatører, der håndterer porteføljen fra de fire tidligere innovationsmiljøer frem til 2022. I praksis betyder det, at vi fortsat plejer både vores egne og statens ejerandele af den portefølje, vi opbyggede som innovationsmiljø. Vores primære formål er nu at hjælpe hver enkelt virksomhed godt på vej mod et salg til en anden investor eller til at stå helt på egne ben."

Der bliver med andre ord arbejdet på dels at gøre nogle firmaer mere attraktive i salgsøjemed, dels at puffe de fugle, der er klar til at flyve, ud af reden.

"Borean Innovation gennemførte exit af 20 selskaber i 2020, og porteføljen består ultimo 2020 af 31 selskaber med en samlet bruttoinvestering og investeringstilsagn fra Borean Innovation og Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte på i alt 122,5 mio. kr.," skriver ledelsen i regnskabet.

De investeringer, som Borean Innovation forvalter for staten, indregnes ikke i årsrapporten, der således alene indeholder værdien af egne investeringer.

Resultatet før skat udgør 319.000 kr., men den tilføjelse, at firmaet i år ikke som tidligere modtager et forvaltningshonorar fra staten. Driftsresultat var på minus 6,4 mio.kr., der stort set blev dækket af resultatet af porteføljeinvesteringerne.

Egenkapitalen udgjorde med udgangen af året 24,7 mio. kr.

Status på de øvrige exitoperatører

Foruden Borean Innovation tæller listen over exit-operatører:

– Capnova

– PreSeed Ventures

– Syddansk Innovation

Disse selskaber har siden starten i januar 2020 stået for at administrere og afvikle statens engagement i ca. 300 virksomheder.

Det er sat til at skulle foregå i perioden 2020-22 med en mulig forlængelse til 2023.

Syddansk Innovation

Syddansk Innovation havde ved starten af udfasningen engagementer i ca. 70 selskaber sammen med staten. Det antal var kort før indgangen til 2020 nedbragt med omkring 30 selskaber, oplyste Helge Holm-Larsen, adm. direktør i Syddansk Innovation, til KapitalWatch:

Ventureselskabers afvikling af selskaber ramt af corona.

Syddansk innovation påpeger i selskabets regnskab for 2020, at "resultatopgørelsen for 2020 udviser et overskud på 711.615 kr., og at selskabets balance pr. 31. december 2020 udviser en egenkapital på 21,7 mio. kr."

Preseed Venture

CEO Christel Piron fra Preseed Venture vurderede tidligere på året over for KapitalWatch, at der på det tidspunkt var indgået aftaler om salg af 30-35 pct. af de over 100 selskaber, som Preseed Ventures havde i porteføljen pr. 1. januar 2020, hvor exit-operatørordningen blev indført:

Preseed Ventures vil rejse ny fond på 450 mio. kr.

Capnova

Adm. direktør Lars Stigel fortalte i foråret 2021 til KapitalWatch, at Capnova ved udgangen af 2020 havde solgt omkring af en femtedel af sin portefølje eller i alt 23 selskaber, og siden har selskabet yderligere frasolgt en lille håndfuld virksomheder:

Statens investeringspartner har solgt en femtedel af sine selskaber.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også