Flere banker får kritik for at kræve negative renter fra første krone

Flere større banker har reelt ikke et loft på 100.000 kr., før der opkræves negative renter, lyder kritikken.
Sydbank er blandt de kritiserede banker sammen med Jyske Bank og Ringkjøbing Landbobank. | Foto: Rune Aarestrup Pedersen/Ritzau Scanpix
Sydbank er blandt de kritiserede banker sammen med Jyske Bank og Ringkjøbing Landbobank. | Foto: Rune Aarestrup Pedersen/Ritzau Scanpix
AF RITZAU/FINANS

De tre banker, Jyske Bank, Sydbank og Ringkjøbing Landbobank, kritiseres af bankekspert og forbrugerrådet for at gøre det svært gennemskueligt at undgå negative renter, og derfor risikerer kunderne at skulle betale negative rente fra første krone på opsparingen.

Det skriver Finans.

Udfordringen for kunderne skyldes, at de tre banker, der anvender Bankdata som it-leverandør, kun tillader indskud op til 100.000 kr. uden negative renter på en konto, Nemkontoen, mens det ikke er tilfældet hos eksempelvis Danske Bank, Nordea og Nykredit.

"En grænse på 100.000 kr. for negative renter er reelt ikke en grænse på 100.000 kr. i alle banker. For i Bankdata-bankerne bliver kunderne jo ramt af negative renter alligevel fra første krone på andre, helt almindelige konti som budget- eller opsparingskonti. Jeg synes ikke, at det er i orden, at Bankdata-bankerne behandler deres kunder på en anderledes og mindre gennemskuelig måde end eksempelvis Danske Bank og Nordea," siger seniorrådgiver på Aalborg Universitet Lars Krull til Finans.

Forbrugerrådet Tænk er også kritisk og kalder de tre banker for "forbrugerfjendske".

"Det rammer jo helt almindelige dagligdags betalinger, når det er skruet sammen på denne måde. De fleste danskere har fundet en fornuftig måde at håndtere deres privatøkonomi og faste udgifter på bl.a. ved at bruge forskellige konti, hvilket jo nu er problematisk i flere banker, fordi man ikke selv kan bestemme, hvordan man vil indrette sin privatøkonomi og alligevel undgå negative renter, selv om man samlet set har mindre end 100.000 kr. stående i banken," kommenter Morten Bruun Pedersen, som cheføkonom i Tænk.

I Sydbank afviser man kritikken over for Finans, mens det i Ringkjøbing Landobank erkendes, at nogle kunder kan blive ramt. Jyske Bank kommenterer, at beregningerne hænger sammen med de "systemmæssige muligheder".

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også