Nu begynder udrulningen af MitID

Ganske snart begynder udrulningen af MitID-systemet, der skal erstatte det 11 år gamle NemID. Overgangen sker netop som NemID-app'en har rundet fire millioner brugere.
Michael Busk-Jepsen er digitaliseringsdirektør i Finans Danmark | Foto: PR
Michael Busk-Jepsen er digitaliseringsdirektør i Finans Danmark | Foto: PR

Det har været lettere forsinket over et par omgange - men nu ser det ud til, at Digitaliseringsstyrelsen og Finans Danmark gør klar til at begynde udrulningen af MitID-systemet, der skal afløse det 11 år gamle NemID-system.

Præcis hvilken dag Digitaliseringsstyrelsen og Finans Danmark, der formelt står bag MitID, trykker på knappen og begynder den årelange overgangsperiode er foreløbig uvist.

Men Digitaliseringsstyrelsen bekræfter, at systemet ikke forsinkes yderligere og derfor står over for sin lancering i begyndelsen af oktober.

Det sker efter flere forsinkelser.

Paradoksalt nok går overgangen i gang, netop som Digitaliseringsstyrelsen forleden kunne fejre bruger nummer fire million på NemID-app efter at have markedsført appen massivt siden lanceringen i slutningen af maj 2018.

Den gamle NemID-app er nemlig ikke en del af MitID-systemet, der stiller krav om, at brugerne henter en ny app og i øvrigt beholder den gamle frem til overgangsperioden er slut næste sommer.

I denne periode vil det nemlig forekomme, at man kan støde på både MitID og NemID, når man bevæger sig rundt på nettet.

"Jeg kan godt forstå, at nogle vil synes, det bliver irriterende at skulle hente en ny app. Men der er for mange forskelle til, at det ville være en mulighed at beholde den gamle," siger Michael Busk-Jepsen, der er digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.

Virker fra Dag 1

Han forklarer dog, at MitID vil være synlig, allerede når systemet skydes i gang.

"Man vil opleve fra starten, at de fleste banker og offentlige services bruger MitID. Men nogle tjenesteudbydere (hjemmesider, der bruger MitID,red) og funktionaliteter vil først komme til senere. Mange tjenesteudbydere vil være klar fra første dag," siger han.

Det nye logo for MitID. | Foto: Digitaliseringsstyrelsen/PR
Det nye logo for MitID. | Foto: Digitaliseringsstyrelsen/PR

Nyt i MitID bliver en række øgede sikkerhedstiltag samt, at nøglekortet står til at forsvinde helt. Samtidig er der indført et system med såkaldte MitID-brokere, der certificeres af Digitaliseringsstyrelsen og herefter bliver dem, der driver loginfunktionen hos mange private hjemmesider. Det offentlige har sin egen brokertjeneste.

Tidligere har hjemmesideejere, der ønskede at bruge NemID til login, selv skullet stå for det på kontrakt med udbyderen Nets.

Mange danskere har allerede smagt lidt på fremtiden, fordi NemID-appen i en periode har bedt nogle brugere om at uploade billede af deres pas. Denne foranstaltning var nødvendig for at sikre, at grundlaget for at udstede MitID til brugeren er i orden. Selve overgangen kommer for de flestes vedkommende til at blive aktiveret via Netbanken.

Ikke meget forskel på overfladen

Når man har opgraderet, og hentet den nye app, står man med en løsning, der ligner den gamle til forveksling - og man skal tilmed beholde den gamle lidt endnu.

"Det, at man som bruger ikke kan se det nye, er jo også udtryk for, at det vi har, fungerer ret godt. Men vi må udfordre danskernes tålmodighed lidt. Vi kommer til at skal indfase det over noget tid. Danskerne kommer til at have en periode, hvor de har to systemer," siger Michael Busk-Jepsen.

Overgangsperioden ventes at være slut næste sommer, hvor det allersidste login via NemID ventes at blive den 30. juni 2022. Herefter lægges systemet i graven, næsten præcis 12 år efter sin fødsel. Undervejs har partnerskabet bag systemet tilrettelagt en massiv kampagne, der skal få danskerne til at skifte hurtigt.

Serviceleder Lene Vangsgaard Andersen, Hvidbjerg Bank, foretog den første transaktion med MitIDd. 12 maj. | Foto: PR / Hvidbjerg Bank / BEC
Serviceleder Lene Vangsgaard Andersen, Hvidbjerg Bank, foretog den første transaktion med MitIDd. 12 maj. | Foto: PR / Hvidbjerg Bank / BEC

Det kommende system udvikles - ganske som det forrige - af Nets, men i modsætning til NemID, har Nets ikke en ejerandel af MitID, der udgives i samarbejde mellem Digitaliseringsstyrelsen og pengeinstitutterne.

Egentlig skulle det have været skudt i gang i foråret, men er blevet forsinket - senest af en tre måneder lang pilottest, der blev skudt i gang i stedet for den planlagte lancering i sommer.

Hurtig udrulning

Derfor tør Michael Busk-Jepsen heller ikke melde kontante ambitioner ud om brugertal. Men han er fortrøstningsfuld, ikke mindst fordi lanceringen af NemID-appen minder meget om det, der skal ske fra oktober og frem.

"Vi har ikke firkantede succesparametre for brugertallet. Vi er ambitiøse - men skal også være realistiske. Vi planlægger efter en kontrolleret overgang med en god brugeroplevelse," siger han.

Han vil dog ikke afvise, at der - trods lang udviklingstid, pilottest og forsinkelse, kan opstå problemer, også på brugersiden, fordi nogle brugere skal vænne sig til, at der ikke længere er et nøglekort.

"Der vil sikkert komme overgangsproblemer, for det er ikke en triviel øvelse. Men fordelene er store. Der, hvor det bliver mest synligt, er på sikkerhedssiden, hvor MitID rummer flere sikkerhedstiltag. Det mest synlige er, at nøglekortet udgår. Vi håber og tror, at det mest udbredte bliver MitID-appen. Men der findes også andre muligheder, for eksempel en ny kodeviser," siger han.

Nyt i MitID bliver således notifikationer, der advarer brugerne om sikkerhedsproblemer, for eksempel identitetstyveri, hvor nogle prøver at logge ind med ens brugerdata.

"En nyhed for mange vil være, at vi har mulighed for at bygge forskellige notifikationer ind. Man kan får beskeder om, at der sker ting i appen løbende, fx information om kritiske hændelser. Og så er der en øget sikkerhed på hjemmesider, hvor der altid vil være en mitid.dk-url i browserlinjen. Det er eksempler på et antal sikkerhedstiltag i MitID-appen."

Vil måske også virke i EU

NemID-systemet var efterfølger til den digitale signatur, der i en lang periode blev udgivet af TDC. Den blev dog aldrig for alvor en succes, ikke mindst fordi installeringen var teknisk besværlig og stillede en stribe krav til browser og PC.

Først da NemID med nøglekortet kom til, begyndte der er at ske noget. I dag er NemID allevegne - men de såkaldte PSD2-regler fra EU, der blandt andet omhandler adgange til brugerdata hos pengeinstitutterne, er et benspænd for det analoge nøglekort.

"NemID har jo holdt i rigtig mange år, men nu er det teknologisk set også blevet en gammel dame, og vi ville især gerne udvikle det sikkerhedsmæssigt. Og så skal løsningen også være PSD2-compliant," siger Michael Busk-Jepsen.

Det ændrer dog ikke på, at løsningen har haft sin del af æren for, at Danmark er blevet digitaliseret:

"Vi har en tendens til at tage for givet, at der findes en national eID-løsning. Men det er det langt fra. Kigger vi på landene omkring os, er det usædvanligt, at bankerne og det offentlige har kunnet samarbejde om én enkelt løsning. Men det er en disciplin, vi mestrer i Danmark og i de nordiske lande. Det er er blandt andet derfor, vi ligger så højt, hver gang der laves rankings på et lands digitalisering," siger han.

Derfor er MitID også klargjort til en fremtid, hvor konsolidering af systemer og løsninger også kan ske på europæisk plan.

"Vi har tegnet en kontrakt om MitID, der hedder 10+2 år og i den periode, vil der være en masse ting, der kommer til at ske på dette område. Blandt de mest spændende er muligheden for at understøtte indførelsen af en eID-løsning på tværs af EU, så man kan bruge den til fx at logge ind hos banker eller andre private tjenesteudbydere i andre lande. Det forventer vi at kunne rumme i MitID."

Kontraktværdien af MitID er 939 mio. kroner over en 10-årig periode, men den faktisk pris er formentlig meget højere, da overgangen vil kræve betydelige ressourcer, både hos tjenesteudbyderne og brugerne, der skal omstille og vænne sig til det nye system.

Nu har NemID-nøgleapp fire millioner brugere

Mitid kan gøre livet sværere for de it-kriminelle 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også