Nyt projekt skal kickstarte ærteeventyr: "Danmark kan blive Europas ærtebælte"

Ærter er et stærkt alternativ til sojabønner, som importeres i store mængder. Derfor skal flere landmænd tage afgrøden til sig. Det er målet med et nyt projekt fra SEGES og Aarhus Universitet, hvor også flere danske landbrugsvirksomheder deltager.
Ærter kan blive den næste store afgrøde i dansk landbrug. | Foto: Finn Frandsen
Ærter kan blive den næste store afgrøde i dansk landbrug. | Foto: Finn Frandsen

Mad-ærterne skal tilbage på de danske marker og bruges som ingrediens i fødevarer. Men for, at det for alvor kan ske, er der brug for mere viden om ærternes kvalitet, smag og klimaaftryk.

Det er målet og budskabet i forbindelse med offentliggørelsen af et nyt projekt, hvor landbrugets analysenhed SEGES, Aarhus Universitet og flere virksomheder skal se på, hvordan ærter kan bidrage til plantebaserede fødevarer.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra projektdeltagerne.

"Ærter har utroligt mange fordele. De er rige på protein, og de kan være smagsneutrale, og derfor er ærter helt oplagte at forarbejde til for eksempel mel, så de kan indgå som ingrediens i fødevarer, som drikke, plantefars og andre produkter," forklarer Mette Damborg Hansen, der er landskonsulent i Seges, i meddelelsen.

Projektet med titlen "Klimæpro", som støttes med samlet 12,7 mio. kr. fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) under Landbrugsstyrelsen, skal forsøge at etablere grundlaget for dansk produktion af ærter, som kan fungere som alternativ til f.eks. soja.

"Ærterne kan erstatte andre protein-ingredienser som importeres til brug i fødevarer, for eksempel soja. Men som det er i dag kan kvaliteten af danske ærter, specielt i forhold til smag og aroma, desværre ikke måle sig med soja. Derfor kan produktionen ikke møde markedets efterspørgsel, hverken i volumen eller kvalitet," siger Mette Damborg Hansen og understreger potentialet.

"Det danske klima passer godt til dyrkning af modne ærter, og vi tror på, at Danmark kan blive Europas ærtebælte og på den måde levere råvarerne til fremtidens plantebaserede fødevarer med lavt klima- og miljøaftryk som jo er noget af det, vi er særligt gode til."

Nordic Seed, Cosucra og Dragsbæk udgør nogle af de danske virksomheder, som deltager i projektet. Forhåbningen er ifølge Mette Damborg Hansen, at dyrkningen af ærter til fødevarer og proteiner vil være udbredt hos landmænd i Danmark om 5-7 år.

Fordoblede ærtepriser står til at ramme plantebaserede producenter

Opfinder sælger økologisk maskine til flere lande: "Der er en kæmpe målgruppe" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også