Afrikansk svinepest bekræftet tæt på Danmarks grænse

Den frygtede sygdom afrikansk svinepest rykker nu meget tættere på Danmark, efter et udbrud er registreret omkring Rostock.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

De tyske myndigheder har mandag aften bekræftet det første tilfælde af afrikansk svinepest i delstaten Mecklenburg-Vorpommern i det nordøstlige Tyskland.

Det skriver flere tyske medier som NDR.

De bange anelser opstod, da flere dyr døde i en tambesætning i Rostock-distriktet og blev senere bekræftet af Friedrich Loeffler Instituttet.

Rostock ligger i luftafstand kun 50 kilometer fra den danske by Gedser på Falster, mens der med den korteste rute i bil er omkring 300 kilometer til Padborg.

Besætningen, der er blevet ramt, har flere tusinde svin, der nu skal aflives og destrueres.

Senere tirsdag vil landbrugsminister i Mecklenburg-Vorpommern, Till Backhaus, forklare de næste skridt, der skal tages.

Afrikansk svinepest brød første gang ud i Tyskland i september 2020 i delstaten Brandenburg. Siden er også Sachsen blev ramt, og nu er turen altså kommet til Mecklenburg-Vorpommern.

I 2019 vurderede økonomer fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, at et udbrud af afrikansk svinepest blandt vildsvin kan koste de danske svineproducenter et sted mellem 3 og 5 mia. kr. i tabte indtægter.

Samtidig lød vurderingen, at et mindre udbrud af afrikansk svinepest i en almindelig tamsvinebesætning i Danmark kan koste de danske svineproducenter et sted mellem 1,3 og 2,5 mia. kr.

I september advarede Fødevarestyrelsen om, at sygdommen er kommet tættere på Danmark.

Fødevarestyrelsen opfordrede derfor aktører til at udvise ekstra forsigtighed i den kommende tid, da det vil have fatale økonomiske konsekvenser, hvis sygdommen konstateres i Danmark.

"Bare et enkelt tilfælde af afrikansk svinepest på dansk grund vil medføre tab i milliardklassen på grund af udgifter til bekæmpelse af sygdommen og tabte eksportindtægter," sagde Signe Balslev, dyrlæge og sektionsleder i Fødevarestyrelsen.

"Derfor går vi nu ud og minder både jægere, lastbilschauffører og landbruget om de råd og regler, der skal være med til at mindske risikoen for at sygdommen rammer Danmark," tilføjede hun.

Læs mere her:

Formand for Danske Svineproducenter om svinepest-tilfælde: Det er dybt bekymrende

Vildsvin spottet på dansk jord igen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også