Danske Bank lægger hus til it-milepæl

Forskere fra DTU har for første gang gennemført en ny metode til sikker kommunikation uden for et laboratorium. Det er sket mellem to af Danske Banks datacentraler.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Danske Bank har været med i et nyt forsøg, som rummer perspektiver for en forbedring af it-sikkerheden. Det fremgår af en meddelelse.

Bag forsøget står forskere på DTU, herunder lektor Tobias Gehring, og rådgivningshuset KPMG. Forskerne har i mange år arbejdet på at udvikle en sikker såkaldt kvantekommunikation, og det er nu lykkedes at overføre data via den metode mellem to af Danske Banks datacentre.

"Vi er meget stolte af at lægge hus til forskernes milepæl og få førstehåndserfaringer med kvantesikre overførsler af data, som kan få stor betydning for sikkerheden i fremtidens digitale kommunikation. Som bank har vi et ansvar for hele tiden at lede efter nye måder at beskytte vores kunders data på og sikre at vi er et skridt foran de kriminelle i teknologikapløbet," udtaler Lance McGrath, chef for sikkerhed i Danske Bank i en meddelelse.

Teknologien hadder ’continuous variable quantum key distribution’ (CV-QKD) og gør det muligt at skabe og dele sikre krypteringsnøgler - kvantenøglekryptering - gennem fiberkabler. Den vil derfor kunne anvendes i bankernes netværk samt i andre samfundskritiske infrastrukturer. Såkaldt kvantenøgle-kryptering er en ny generation af kryptering, der kan være modstandsdygtig over for hackere med adgang til kvantecomputere. Kvantecomputere er en ny type af supercomputere med enorm regnekraft og derfor evne til at bryde klassiske krypteringskoder.

”Kvantecomputerens ufattelige regnekraft vil let kunne bryde den kryptering, hele vores digitale samfund bygger på. Derfor er det vigtigt med projekter som disse, der tager de første skridt til at sikre, at vores data ikke kan hackes i en fremtid, som bliver virkelighed inden for de næste 10 år,” siger Bent Dalager, partner i KPMG’s newtech-afdeling, som har været med i forsøget.

Professor kritiserer Danske Banks rådgivning af DBU

Pensionsselskab sætter Rusland i karantæne

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også