Aktionærer søger svar om Danske Banks formandskandidat ved generalforsamling

Aktionærer i Danske Bank forventer flere oplysninger om bankens formandskandidat Martin Blessing på torsdagens generalforsamling, men stoler i vid udstrækning på bankens egen vurdering af den tidligere Commerzbank-topchef. Danske Aktionærforening står klar med kritiske spørgsmål.
Martin Blessing, der tidligere har været topchef i tyske Commerzbank, står til at blive formand for Danske Bank. | Foto: Boris Roessler/AP/Ritzau Scanpix/AP
Martin Blessing, der tidligere har været topchef i tyske Commerzbank, står til at blive formand for Danske Bank. | Foto: Boris Roessler/AP/Ritzau Scanpix/AP

Mange øjne er rettet mod den tidligere topchef i Commerzbank, Martin Blessing.

Han er indstillet til posten som formand i Danske Bank, hvor han skal tage over efter afgående formand Karsten Dybvad, og han ventes at blive valgt på generalforsamling i K.B. Hallen i Københavns senere i dag, torsdag.

Men han er også en mand med en fortid.

Som Børsen tidligere har beskrevet, var Martin Blessing ansat som adm. direktør i Commerzbank i en periode, hvor banken var involveret i flere skandalesager. Han har som øverste chef taget imod en bøde på 9,4 mia. kr. som følge af en hvidvasksag i Commerzbank, og der ligger også en sag om potentiel svindel med tysk udbytteskat og rumsterer i bagagen. Den sag er endnu ikke afsluttet.

Formandskandidaten har over for flere medier bedyret sin uskyld i sagen om udbytteskat, men banken selv har endnu til gode at give en egentlig redegørelse for Martin Blessings fortid, herunder om han er under personlig efterforskning i forbindelse med undersøgelsen af mulig svindel med udbytteskat i Commerzbank.

Forventer en uddybning

Flere investorer håber, at der ved dagens generalforsamlingen vil blive kastet mere lys over Danske Banks formandskandidat.

”Det må forventes, at formandskandidaten bliver præsenteret yderligere på generalforsamlingen,” lyder det fra Rasmus Cederholm, der er investeringsdirektør i AP Pension.

Ligesom en række andre institutionelle investorer, som FinansWatch har talt med, regner han med, at Danske Bank har gjort sit forarbejde ordentligt for at afklare, om Martin Blessing kan blive godkendt som formand.

Andre institutionelle investorer gør sig ikke samme forhåbninger om en uddybning af formandens baggrund. De fleste sætter deres lid til, at ledelsen i Danske Bank har lavet et tilfredsstillende baggrundstjek af Martin Blessing, ligesom Finanstilsynets godkendelse i forbindelse med hans indtrædelse i bestyrelsen må forventes at have være i orden, lyder det.

”Martin Blessing har været medlem af bestyrelsen i Danske Bank siden juni 2020 og er blevet vurderet Fit & Proper af Finanstilsynet. Vi har tillid til Finanstilsynets vurdering og forventer, at Danske Bank har kørt en grundig proces i udvælgelsen af bestyrelsesmedlemmer,” oplyser PFA til FinansWatch.

Ingen af de institutionelle investorer, FinansWatch har talt med, bekræfter at ville adressere spørgsmålet om Martin Blessings fortid i Commerzbank ved generalforsamlingen. Det gælder PFA, AP Pension, Akademikerpension og Pensiondanmark.

Storaktionæren A.P. Møller Holding er ikke vendt tilbage på FinansWatchs henvendelse, mens ATP’s presseafdeling oplyser, at man ikke svarer på spørgsmål relateret til generalforsamlingen torsdag.

Småaktionærer råber op

En anderledes kritisk indstilling finder man blandt bankens småaktionærer, der repræsenteres af Dansk Aktionærforening.

Her har adm. direktør Mikael Bak tænkt sig at udfordre bankens bestyrelse på, hvordan den sikrer sig, at der ikke pludselig vælter skeletter ud af skabet. Det skete eksempelvis med den forhenværende topchef Chris Vogelzang, der for godt et år siden måtte trække sig fra bankens ledelse, da han blev genstand for efterforskning i en sag om hvidvask i ABN Amro, hvor han var en del af den øverste ledelse i årene 2009-2017.

I Mikael Baks spørgsmål til banken er det dog bankens overordnede politik på området, der vil være i fokus, og ikke enkeltsager.

”Vi forventer hverken garantier, eller at banken til enhver tid skal svare på alle henvendelser om mistanker og tænkte scenarier som for eksempel ligger ud i fremtiden. Her må vi have tillid til, at man som udgangspunkt har valgt de stærkeste kandidater og står inde for deres egnethed. Men vi forventer, at der kommunikeres tydeligt om, hvordan man løbende vurderer denne egnethed og følger de såkaldte “fit & proper” regler, som er generel guidance på området,” siger Mikael Bak og fortsætter:

”Det er vores ønske, at banken præciserer, hvordan den overordnede politik for vurdering af ledelseskandidaters ordentlighed ser ud, da vi på den måde håber på, at vi kan undgå, at der opstår for meget unødig støj om sager, der behandles i pressen”

Han medgiver, at det er en vanskelig opgave at finde egnede topchefer og vurdere deres hæderlighed, ligesom det næppe heller er muligt for Danske Bank helt at udelukke, at Martin Blessing på et tidspunkt i fremtiden kan blive genstand for efterforskning relateret til sager fra fortiden. Derfor vil omdrejningspunktet for Mikael Baks spørgsmål være bankens overordnede principper på området, forklarer han.

”Det er noget, vi vil stille spørgsmål til ved generalforsamlingen. Vi vil bede om en uddybning af deres politik på området. Det er det nærmeste, jeg kan komme det lige nu,” siger Mikael Bak.

Danske Bank venter til generalforsamlingen med at afsløre, hvad der vil blive fremlagt af talspersonerne. Generalforsamlingen er en anledning til at stille spørgsmål, pointerer pressechef Stefan Singh Kailay.

”Generalforsamlingen er aktionærernes dag, og vi vil selvfølgelig forholde os til de spørgsmål, som aktionærerne måtte have,” siger Stefan Singh Kailay.

FinansWatch har tidligere spurgt banken, om Blessing er under efterforskning. Det spørgsmål har banken ikke besvaret.

Kommunikatør efter nye sager: ”Danske Bank er kommet ind i en negativ omdømmespiral”

Erhvervsordfører stiller sig kritisk over for indstilling af ny Danske Bank-formand

Danske Bank: Stor skattesag i kommende formands tidligere bank

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også