Danish Crown vil reducere naturgasforbrug med en femtedel

Danish Crown vil ombygge fire fabriksanlægs varmeforsyning, så slagterikoncernen med kort varsel kan sænke forbruget af naturgas med 20 procent. Det sker som reaktion på Ruslands invasion af Ukraine og regeringens ambition om uafhængighed af russisk energi.
Preben Sunke, driftsdirektør i Danish Crown. | Foto: PR/Danish Crown
Preben Sunke, driftsdirektør i Danish Crown. | Foto: PR/Danish Crown

Energi er et sikkerhedspolitisk spørgsmål.

Det er en sandhed, som Ruslands invasion af Ukraine har blotlagt. Både Danmark og EU har derfor fremlagt planer for, hvordan Vesten hurtigst muligt kan gøre sig uafhængig af fossil energi fra Rusland.

Nu vil Danish Crown også gøre sit til.

Ved at ombygge varmeforsyningen på slagterierne i i Horsens, Holsted, Aalborg og Ringsted kan selskabet nemlig reducere sit forbrug af naturgas med 20 pct. indenfor ”kort tid”, som slagteriselskabet skriver i en pressemeddelelse.

Ombygningen sker ifølge driftsdirektør i Danish Crown, Preben Sunke, i erkendelse af, at afhængighed af naturgas gør en sårbar, som situation ser ud i øjeblikket.

”Vi kan med en investering på et mindre millionbeløb reducere vores gasforbrug med 21 procent på årsbasis ved at ombygge vores anlæg. Den vej har vi valgt at forfølge, fordi det både vil være et vigtigt skridt i retning at kunne opretholde fødevareforsyningen, og samtidig vil det bidrage til at sikre forsyningen af energi i Danmark, hvis situationen spidser yderligere til,” siger han i meddelelsen.

Nye permanente løsninger

Preben Sunke slår samtidig fast, at ombygningen udelukkende vil være en midlertidig løsning, som vil gøre det muligt at veksle mellem naturgas og andre energiformer. Det præciseres ikke, hvilken type energi, der er tale om.

”Vores planer på lidt længere sigt er helt ubetinget en omstilling til vedvarende bæredygtige energikilder. Den nuværende situation vil helt sikkert få os til at fokusere endnu mere på at finde og udvikle løsninger,” siger Preben Sunke i meddelelsen.

Han slår fast, at arbejdet mod permanente løsninger vil pågå frem mod 2030.

I hele tal betyder ombygningen, at Danish Crown vil reducere sit naturgasforbrug med fire mio. kubikmeter, hvilket svarer til opvarmningen af 2.000 boliger.

Med til historien hører det også, at naturgas er blevet en dyr fornøjelse at varme op med siden starten af 2021. Prisen på naturgas blev mangedoblet i løbet af efteråret 2021, indtil den stabiliserede sig i december på et niveau omkring det dobbelt af prisen i starten af 2021.

Efter Ruslands invasion af Ukraine er prisen dog steget og nærmer sig nu igen de rekordhøje niveau fra efteråret.

Danish Crowns konkurrenceevne styrtdykker - eksporten af smågrise vokser

Svinenotering tager kæmpehop og holder trit med Tyskland

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også